Diákok a fenti gombra kattintva minden fontos tudnivalót megtalálhatnak a diákmunkáról.

 

Hány éves kortól lehet diákokat foglalkoztatni?

 • Nyári szünidőben már 15 éves kortól, év közben 16 éves kortól. A szülői hozzájárulás egészen betöltött 18 éves korig feltétel. Szülői engedélyt diákszövetkezetünk feladata bekérni a diákoktól.

Hogyan tudnak a diákok tanítási időben dolgozni?

 • Órarendjükhöz igazodó diákmunkát tudnak vállalni a hallgatók. Ha például Önnek 2 főre van szüksége hétköznapokon 8-8 órában, akkor a feladatokat 3-5 diákból álló csoport látja el. Így Ön folyamatosan ugyanazokkal a diákokkal dolgozik és a vizsgák, nyaralás, betegség miatti helyettesítés is könnyen megoldható.

A diákmunka milyen formában legális?

 • Tagsági megállapodást és hatósági bejelentést követően (NAV) állhatnak munkába a diákok. A hatósági bejelentéseket, szerződéses adminisztárciót a Mind-Diák Szövetkezet ellátja

Milyen előnyei vannak a diákmunkának?

 • A Mind-Diák Szövetkzet szervezésében a diákmunka 100% szociális adómentességet élvez. Nem merül fel szabadság, fizetett ünnep, betegség miatti kiadás sem. A szervezést, adminisztrációt, hatósági bejelentést, bérszámfejtést is iskolaszövetkezetünk biztosítja. 

A már nálunk dolgozó diákokra is vonatkoznak az adókedvezmények?

 • Fenti kedvezmények csak diákszövetkezetünk szervezésében végzett diákmunkára vonatkoznak. Így ha Ön már tudja, kivel kíván együtt dolgozni, akkor előnyösebb őt a Mind-Diák Szövetkezeten keresztül foglalkoztatni.

Levelezős, esti tagozaton tanulókra vonatkozik az adókedvezmény?

 • Csak nappali tagozatos, aktív vagy passzív jogviszonnyal rendelkező diákokra vonatkoznak az adókedvezmények.

Van-e lehetőség arra, hogy én válasszam ki a diákot?

 • Természetesen, közvetlenül ajánlhat Ön is diákot vagy a munkakör elvárásainak leginkább megfelelő, általunk küldött jelöltekből is választhat.

Mennyit kell fizetni a diákoknak?

 • 2024-ben a minimálbér - buttó 1534 Ft/óra - vagy azt meghaladó összeg lehet a megállapodás alapja. Mi is szívesen adunk bérjavaslatot, de kiindulhat a saját kollégái fizetéséből is. Azonos bér esetén a munkáltatói ráfordítás 30-40 %-kal alacsonyabb lehet, mint normál foglalkoztatás esetén. Kérjen cégére szabott kalkulációt!

Milyen feladatot lehet diákokra bízni? 

 • Lehet egyszerű, könnyen megtanulható munka vagy szakirányú ismereteket feltételező, de gyakorlatot nem igénylő részfeladat is. A betanítás, szakmai irányítás a megbízó kezében van.

Mi az a gyakornoki program?

 • Szakmai feladatokat ellátó, szakirányú tanulmányokat folytató diákok vesznek részt több hónapos gyakornoki programokban pl. IT, logisztika, HR, pénzügy, értékesítés, stb. területen. Gyakornoki állásokra is biztostunk hallgatókat teljes munkaügyi adminisztrációval és bérszámfejtéssel.

Cafetéria adható a diákoknak?

 • Igen, adható. Érdemes tudni, hogy a feladat ellátása nem munkaviszony keretében történik, ezáltal a cafeteria a legmagasabb adótartalommal kerül elszámolásra. 

Teljes értékű munkatárs tud lenni egy diák?

 • Igen, de a diákok fő feladata a tanulás. Heti öt napot 8 órában hosszú távon nem tudnak vállalni. Ezért főként részmunkaidőben, szezonális vagy alkalmi munkára javasoljuk a diákokat alkalmazni.

Mennyibe kerül a diákmunka iskolaszövetkezet szervezésében?

 • A diákmunka vállalkozói díja függ a jövedelemtől, a létszámtól, a feladattól, időtartamtól és munkaidőtől.  Végzettséget és szakértelmet nem igénylő feladatokra már nettó 274 Ft / fő / óra szolgáltatási díjon tudunk biztosítani diákot. Ez a díj nem minősül ajánlattételnek.

Kérdése van?

 • Pontos adatok birtokában, örömmel készítünk az Ön egyedi létszámigényére árajánlatot.