Hány éves kortól? Milyen fizetésért? Mi a tagság? Mik a passzívosok, szakmai gyakorlatot keresők lehetőségei? Pályakezdő esetleg levelezős hallgató vagy? 5 perc alatt átláthatod a diákmunka és gyakornoki állás kapcsán felmerült leggyakoribb kérdésekre a rövid tudnivalókat.

18 év alatt

Aki betöltötte a 16. életévét és nappali tagozaton tanul vállalhat diákmunkát bármikor. Az sem akadály, ha más iskolaszövetkezetben már tag vagy. Iskolai szünetekben 15. életévét betöltött diák is dolgozhat. Minden 18 év alatti diáknak írásos szülői engedélyt kell bemutatnia a munkavégzés megkezdése előtt. Fiatal korú diákok nem végezhetnek éjszakai munkát, illetve készenléti vagy ügyeleti jellegű munkát és nem túlórázhatnak.

Jelentkezés

Válaszd ki a neked tetsző diákmunkát és jelentkezz rá a diákmunka hirdetés alatt lévő adatmezőket kitöltve. Egy perc az egész. 

Jelentkezésről, regisztrációról, a kiválasztás folyamatáról e-mail értesítést is küldünk. Figyeld a postafiókod. Az értesítők promóciós vagy spam mappában is landolhatnak.

Regisztráció ≠ Tagság

Online regisztrációd útján azonnal értesülünk róla, hogy szeretnél dolgozni. Diákprofilod átláthatóvá teszi számodra a jelentkezéseidet és a kapcsolódó kiválasztási folyamatot, de regisztráció nem elég, hogy munkát vállalj, be kell lépned a szövetkezetünkbe.

Amennyiben Téged választanak és megerősíted, hogy a megpályázott munkát elvállalod, azt a Mind-Diák Szövetkezet tagjaként teheted meg. Ehhez még első munkanapod előtt belépési nyilatkozatot és személyes közreműködésről szóló megállapodást kötünk Veled és jelentjük a NAV-nak. A kapcsolódó adminisztrációt előkészítjük Neked, ehhez szükség lesz:

  1. Fényképes igazolvány
  2. Diákigazolvány
  3. Adókártya
  4. TAJ-kártya
  5. Bankszámlaszám

Fizetés

2023-ban az óránként fizetendő minimálbér bruttó 1334 forint. Ez a minimum, ami a munkavégzésért jár. Ha valamilyen speciális szaktudásod, nyelvismereted van, akkor ennek többszörösét is megkeresheted óránként. 

A bruttó jövedelmedről megállapodást kötünk veled, melyből 2023-ban érvényes törvények szerint 15% személyi jövedelemadót kell fizetned. Az átutalásra kerülő összeg már az adóval csökkentett nettó jövedelem. 25 év alatt teljes adómentességre is jogosult lehetsz. Bérekről itt mindent megtalálsz.

Jelenléti íveden leigazolt óraszámok alapján számfejtjük a jövedelmed, melynek nettó összegét minden hónap 10-éig utaljuk át a bankszámládra.

Szakmai gyakorlat

Mind-Diák Szövetkezet is jogosult a diákmunkát igénybe vevő céggel együttesen leigazolni a szakirányú tanulmányaidhoz kapcsolódó munkád, mint a diplomához szükséges szakmai gyakorlatot. A projektvezetőnk felé megállapodás aláírásakor jelezd, hogy kéred a szakmai gyakorlatod leigazolását. 

Passzív félévesek

Passzív féléves, évhalasztó diákok is élhetnek a kedvező adózású diákszövetkezeti munka előnyeivel. A szabály a tanulmányaikat szüneteltető 25 év alatti nappali tagozatos hallgatókra vonatkozik, ők vállalhatnak passzív félévben is iskolaszövetkezetekben diákmunkát és gyakornoki feladatokat.

Pályakezdőknek

Ha I. félévben fejezted be tanulmányaidat, akkor március 31-ig, ha pedig az II. félévben akkor október 31-ig jogosult vagy arra, hogy továbbra is diákszövetkezetekben vállalj munkát. A Gyorsítósáv Pályakezdő Program időszakában munkaadódnak jelentősen egyszerűbb a foglalkoztatás, számodra alacsonyabbak a fizetendő adók, mint "rendes" munkaviszonyban, ezáltal könnyebben juthatsz munkalehetőséghez.

Esti vagy levelező tagozatos hallgatók

Esti vagy levelező tagozaton tanuló hallgatók "rendes" munkaviszonyban dolgozhatnak. Ellenőrzött cégek klasszikus teljes-, vagy részmunkaidős állásajánlatait itt találod. A Humán Centrum Kft ingyenesen felkészít a munkaadóval való talákozásra és segít képviselni a jogaidat a cég előtt. 

Hibajelzés/kérdés

Ha a jelentkezés – kiválasztás folyamatában valamilyen hibát észlelsz, vagy kérdésed van,kérünk, jelezd nekünk:

hibajelzes@minddiak.hu

Lehet más irányú kérdésed is, minden visszajelzés, kérdés segít, hogy jobbá és kényelmesebbé tegyük számotokra a munkavállalást, ezért csak bátran írjatok!