Hány éves kortól? Milyen fizetésért? Mi a tagság? Mik a passzívosok vagy a szakmai gyakorlatot keresők lehetőségei? Pályakezdő, esetleg levelezős hallgató vagy? Az alábbi cikkünkben öt perc alatt választ kaphatsz a diákmunka és gyakornoki állás kapcsán felmerült leggyakoribb kérdésekre.

Középiskolásként vállalhatok diákmunkát?

Még nem töltötted be a 18. életéved, de szívesen vállalnál diákmunkát? Semmi akadálya! Aki betöltötte a 16. életévét és nappali tagozaton tanul, bármikor vállalhat diákmunkát.

És hogy mi a helyzet a 16 éven aluli diákokkal? Iskolai szünetekben a 15. életévét betöltött diák is dolgozhat, aki pedig már betöltötte a 16. életévét és nappali tagozaton tanul, bármikor vállalhat diákmunkát. Az sem akadály, ha más iskolaszövetkezetben már tag vagy. Viszont fontos: minden 18 év alatti diáknak írásos szülői engedélyt kell bemutatnia a munkavégzés megkezdése előtt. A fiatal korú diákokra több más szabály is vonatkozik: például nem végezhetnek éjszakai, pénztárkezeléssel kapcsolatos, illetve készenléti vagy ügyeleti jellegű munkát, és nem túlórázhatnak.

A szülői engedélyt milyen formában kell bemutatnom?

Ha 18 év alatti diákként vállalnál diákmunkát, a diákmunka megkezdése eleőtt ne felejtsd el bemutatni a szülői beleegyező nyilatkozatodat a kapcsolattartódnak! Azonban az sem mindegy, ezt milyen formában mutatod be: ehhez előzetesen adunk neked egy formanyomtatványt, amit a szülő által kitöltve, aláírva szükséges benyújtanod hozzánk – csak ez fogadható el a munkavégzéshez.

Hogyan tudok jelentkezni diákmunkára?

Válaszd ki a neked tetsző diákmunkát és jelentkezz rá a diákmunka hirdetés alatt lévő adatmezőket kitöltve. Egy perc az egész. 

Regisztrációról, a kiválasztás folyamatáról e-mail értesítést is küldünk. Fontos, hogy figyeld az e-mailfiókod! Jó, ha tudod: az értesítők promóciós vagy spam mappában is landolhatnak, ezért érdemes ezeket a mappákat is megnézned!

Diákmunkát vállalnék, elég ha regisztrálok a honlapon? Regisztráció ≠ Tagság

Gyakori kérdés a diákok részéről, hogy elég-e a honlapunkon történő regisztráció a diákmunka-vállaláshoz. Most eloszlatjuk a kételyeket: nem!

Diákprofilt mindenképpen javasolt létrehozni, hiszen online regisztrációd útján azonnal értesülünk róla, hogy szeretnél dolgozni, és profilodban nyomon tudod követni a jelentkezéseid állapotát, és az adataidban bekövetkezett változásokat is könnyen rögzítheted. De a regisztráció nem elég, hogy munkát vállalj: ha téged választottak a megpályázott diákmunkára, be is kell lépned a szövetkezetünkbe, ugyanis a diákmunkát a Mind-Diák Szövetkezet tagjaként tudod elvállalni. Ehhez még első munkanapod előtt belépési nyilatkozatot és személyes közreműködésről szóló megállapodást kötünk veled és jelentjük a NAV-nak.

Milyen iratok kellenek a diákmunka vállaláshoz?

Megpályáztál egy diákmunkát, amire téged választottak? Akkor már csak egy dolgod van hátra: belépni a Mind-Diák Szövetkezetbe! Ehhez az első munkanapod előtt belépési nyilatkozatot és személyes közreműködésről szóló megállapodást kötünk veled és jelentjük a NAV-nak. A kapcsolódó adminisztrációt előkészítjük neked, ehhez pedig több iratodra is szükség lesz, mutatjuk mik is ezek:

  1. Fényképes igazolvány
  2. Diákigazolvány
  3. Adókártya
  4. TAJ-kártya
  5. Bankszámlaszám

Mennyi a minimum, amit megkereshetek diákmunkával?

A havi jövedelmed attól függ hány órát dolgoztál, ugyanis a diákmunkában az elszámolás alapja általában a ledolgozott óra2024-ben teljes munkaidőben bruttó 266 800 forint a havi minimálbér, napibérnél 12 270 Ft, órabérnél pedig bruttó 1 534 Ft – ez a minimum, ami a munkavégzésért jár. Ha valamilyen speciális szaktudásod, nyelvismereted van, akkor ennek többszörösét is megkeresheted óránként, suli mellett sokan keresnek részmunkaidőben havi nettó 200.000 Ft körül. 

Az elvégzendő feladatról, bruttó jövedelmedről megállapodást kötünk veled, melyből 15% személyi jövedelemadót kell fizetned. Az átutalásra kerülő összeg már az adóval csökkentett nettó jövedelem. 25 év alatt teljes adómentességre is jogosult lehetsz. A bérekről itt mindent megtalálsz.

Jelenléti íveden leigazolt óraszámok alapján számfejtjük a jövedelmed, melynek nettó összegét minden hónap 10-éig utaljuk át a bankszámládra.

Diákmunkával teljesíthetem a szakmai gyakorlatomat?

Hogyne! A Mind-Diák Szövetkezet is jogosult a diákmunkát igénybe vevő céggel együttesen leigazolni a szakirányú tanulmányaidhoz kapcsolódó munkád, mint a diplomához szükséges szakmai gyakorlatot. A projektvezetőnk felé megállapodás aláírásakor jelezd, hogy kéred a szakmai gyakorlatod leigazolását. 

Fontos: még mielőtt hivatalosan is elkezdenéd a diákmunkát, a megállapodás aláírásakor ne felejtsd jelezni projektvezetőnk felé, hogy kéred a szakmai gyakorlatod leigazolását!

Átlagosan hány óra szabadidő kell a diákmunkához?

A diákmunkáink nagyon rugalmasak: mindig hangsúlyozzuk, hogy itt nem neked kell igazodni a munkához, hanem a diákmunkádat igazítjuk az időbeosztásodhoz.

Vannak alkalmi diákmunkáink, amikor például csak egy-egy napot kell dolgoznod, de vannak állandó lehetőségek is, amikor akár heti 20 óra alatt, 20-30 óra között, vagy 30 óra fölött is dolgozhatsz. Először mérd fel, hogy hány óra szabadidőd van egy héten, amit jelölj a diákprofilodban is és a diákmunkák között  keress rá az adott munkaidő szerint a lehetőségekre.

Passzív félévesként is vállalhatok diákmunkát?

Passzív féléves, évhalasztó diákok is élhetnek a kedvező adózású diákszövetkezeti munka előnyeivel. A szabály a tanulmányaikat szüneteltető 25 év alatti nappali tagozatos hallgatókra vonatkozik, ők vállalhatnak passzív félévben is iskolaszövetkezetekben diákmunkát és gyakornoki feladatokat.

Lediplomáztam, pályakezdőként dolgozhatok még diákszövetkezeten keresztül?

Ha I. félévben fejezted be tanulmányaidat, akkor március 31-ig, ha pedig az II. félévben akkor október 31-ig jogosult vagy arra, hogy továbbra is diákszövetkezetekben vállalj munkát. A Gyorsítósáv Pályakezdő Program időszakában munkaadódnak jelentősen egyszerűbb a foglalkoztatás, számodra alacsonyabbak a fizetendő adók, mint "rendes" munkaviszonyban, ezáltal könnyebben juthatsz munkalehetőséghez.

Esti vagy levelező tagozatos hallgató vagy?

Esti vagy levelező tagozaton tanuló hallgatók klasszikus munkaviszonyban dolgozhatnak, akár csak a felnőttek. Ellenőrzött cégek teljes-, vagy részmunkaidős állásajánlatait itt találod. A Humán Centrum cégcsoport  - amelyhez a Mind-Diák Szövetkezet is tartozik - ingyenesen felkészít a munkaadóval való talákozásra és segít képviselni a jogaidat a cég előtt. 

Hibajelzés/kérdés/panasz

Ha a jelentkezés – kiválasztás, munkavégzés folyamatában valamilyen hibát észlelsz, kérdésed van, vagy panasszal élnél kérünk, jelezd nekünk ezen az e-mail címen: hibajelzes@minddiak.hu 

Valamennyi bejelentés tartalmát kivizsgáljuk és bizalmasan kezeljük Mind-Diák Szövetkezet vonatkozó szabályozásai szerint.

Minden visszajelzés, kérdés segít, hogy jobbá és kényelmesebbé tegyük számotokra a munkavállalást, ezért csak bátran írjatok!