A közelmúltban egy kutatás során 1310 céget és 1250 egyetemi hallgatót kérdeztek meg arról, hogy milyen tulajdonságokat – kompetenciákat – tartanak fontosnak a munkavállalás során. A legfontosabb eltérésekre szeretnénk rámutatni:

A cégek felsőoktatással kapcsolatos leggyakoribb kritikájaként a piacképes tudás átadásának hiányát jelölik meg, amiről a felmérés szerint a diákok se nagyon vesznek tudomást. 26-os skálán az elméleti ill. gyakorlati szakmai tudás fontosságát a hallgatók csak a 24. és 26. helyre rangsorolják. Ugyanakkor az interneten való eligazodást vagy az írásbeli kifejezőképességet az első két helyen említik a diákok, míg a cégeknél ezek nincsenek az első tízben.

A megkérdezett több mint ezer vállalat szerint a lefontosabb három kompetencia, aminek meglétét elvárják a fent említett szakmai jártasságon túl:

  • Precíz munkavégzés
  • Képesség önálló munkavégzésre
  • Nagy munkabírás

Forrás:  HVG HR Plusz

 Hogyan segíthet a Mind-Diák?

Ha nálunk vállalsz munkát, diákéveid alatt lehetőséged van szabadidődhöz igazodva több iparágat, számos céges kultúrát megismerni és ez alatt szakmai tudásodat nem csak tanulmányi területeden, hanem ahhoz csak lazán vagy egyáltalán nem kapcsolódó feladatkörökben is elmélyíteni.

A cégek szívesen alkalmaznak olyan diákokat, pályakezdőket, akik már láttak egy munkahelyet "belülről". Tudják mit jelent a határidős munka, az önálló munkaszervezés, az együttműködés cégen belül és partnerekkel, kitűzött célok elérése akár egyéni problémamegoldás útján. Ezeket a tapasztalatokat már diákéveid alatt megszerezheted, ha munkát vállalsz. 

Szerezz felbecsülhetetlen előnyt a karrieredben!