2023. június 05.

18 év alatt is találhatsz diákmunkát!

Nem túlzás azt állítani, hogy diákként a lehető legegyszerűbb munkát találni, csak időben el kell kezdeni. Még csak az se számít, hogy még nem töltötted be a 18. életéved, vagy éppen semmilyen munkatapasztalattal nem rendelkezel. 

Ne feledd azonban, hogy ha még nem vagy 18 éves, kötelező az írásos szülői hozzájárulás, ezen kívül még egy bankszámlára is szükséged lesz, ahova utalják a jövedelmed.

diákmunka nyáronKutyát sétáltatni, nyelvet tanítani, bevásárolni, sporteseményen bíráskodni, füvet nyírni, családi napon vagy állatmenhelyen önkénteskedni, esetleg anyukád munkahelyén besegíteni – csak néhány olyan tevékenység, amely nagyszerű pénzkereseti lehetőség a diákoknak a nyári szünetben. Ezeket már 15-16 éves kortól is könnyen elláthatod. 

 

Ismerős munkahelyén

Ha egy rokonnak, ismerősnek segítesz be a munkahelyén, annyiban nagyobb előnyöd lehet, hogy így bármikor tudod őt keresni a kérdéseiddel, ha elbizonytalanodtál a munkád során. Ha már kiszemelted magadnak a munkahelyet, ahol van lehetőséged pénzt keresni a nyáron, akkor tedd a Mind-Diákon keresztül: így a megfelelő jogi körülmények adottak, Te is jobban jársz, és a cégnek is kényelmesebb. 

Diákmunka baráttal közösen

Hozd magaddal a legjobb barátodat és ketten küzdjetek meg a feladatokkal! Mert egy baráttal valójában mindig könnyebb a munka. Diákbeszámolóink szerint, sokkal nagyobb élmény egy közeli baráttal dolgozni, hiszen így nem csak támogatni tudjuk egymást a munka során, de együtt még több motivációval és magabiztosággal nézünk szembe a különböző teendőknek.

Szűrésnél használd a 18 év alatti címkét

Vegyük sorra a diákmunka-lehetőségeket! 

De először is, fontos, hogy tudd, mi érdekel, miben éreznéd leginkább otthon magad és így saját ismeretségi körödben is találhatsz lehetőségeket, ha a diákmunka hirdetések között nincs megfelelő. 

  • Érdekel a sport? Bíráskodj sporteseményeken, és adminisztráld az eredményeket!
  • Szereted az állatokat? Önkénteskedj állatmenhelyen, sétáltass kutyát! 
  • Szívesen töltöd szabadidődet a szabadban? Irány a Margit-sziget vagy a Balatonpart, árulj fagylaltot! De, a gyümölcsfaligetek is várnak rád a barack- és cseresznyeszedésre!
  • Szeretsz gyerekekkel foglalkozni, bírod a gyerekzsivalyt? Bébiszitterkedj, gyurmázz, társasozz vagy segíts be az érkezésnél a szüleid céges családi napján!
  • Szeretsz vásárolni? Vásárolj be másoknak is! 
  • Jól beszélsz valamilyen idegen nyelven? Tanítsd meg másoknak is, korrepetálj! Fordíts és tolmácsolj külföldieknek

Azonban mielőtt belevágnál a munkába, mindenképpen győződj meg arról, hogy nem fekete munkáról van szó, hiszen könnyen kihasználhatják a tapasztalatlanságodat. Ezért is érdemes a Mind-Diák Szövetkezethez fordulni, mert így nem csak, hogy garantált a béred, hanem a biztonságos jogi háttér is adott.

Nyári diákmunkák - 2023 

 

Mennyi a minimum ami a munkavégzésért jár?

2023-ban minumum bruttó 1334 Ft-ot kell kapnod óránként a munkádért. A másik nagy előnye annak, ha diákszövetkezeten keresztül vállalsz munkát, hogy sokkal kevesebb járulékot vonnak le a fizetésedből. Ebben az esetben 25 év alatt még a 15%-os szja (személyi jövedelemadó) sem kerül levonásra, így a teljes bruttó béred kézhez kapod. Ha "rendes" munkavállalóként - akárcsak a felnőttek - kötsz szerződést egy céggel, akkor már 18,5 %-os TB járulékot is vonnak a béredből.

A nyári diákmunkák mindig népszerűek, ezért mindenképpen érdemes időben utánajárni a különböző munkalehetőségeknek, hiszen ilyenkor hamar lecsapnak a jól fizető állásokra. Turisztika, vendéglátás vagy kereskedelem területén elvárás a tüdőszűrő is, így előnyben van, aki már rendelkezik ilyen igazolással.

Már elkezdődött a nyári diákmunka szezon, de még most sem késő belevágni, válogass a Mind-Diák kínálta munkalehetőségek között, és valósítsd meg a nyári terveidet! A honlapunkon, ha rákeresel a „18 év alatti” címkére, már ki is dobja Neked az állásainkat Lakhelyed, időbeosztásod vagy diákmunka típus szerint tovább szűkítheted a számodra megfelelő munkalehetőségek listáját.