2024. június 12.

18 év alatt is találhatsz diákmunkát!

Nem túlzás azt állítani, hogy diákként a lehető legegyszerűbb munkát találni, csak időben el kell kezdeni. Az valóban fontos tényező a kiválasztási folyamat során, hogy ha még nem töltötted be a 18. életéved, de az nem jelent gondot, ha semmilyen munkatapasztalattal nem rendelkezel. Az alábbi cikkben megmutatjuk, hogyan állj neki a diákmunka-keresésnek, és mit érdemes megfontolnod, ha még nem töltötted be a 18-at!

Ne feledd azonban, hogy 15-18 év közöttieknek kötelező az írásos szülői hozzájárulás, ezen kívül még egy bankszámlára is szükséged lesz, ahova utalják a jövedelmed.

Kutyát sétáltatni, nyelvet tanítani, korrepetálni, bevásárolni, gyümölcsöt szedni, füvet nyírni, családi napon vagy állatmenhelyen önkénteskedni, sportrendezvényen tevékenykedni, esetleg anyukád munkahelyén besegíteni – csak néhány olyan tevékenység, amely nagyszerű pénzkereseti lehetőség a diákoknak az iskolai szünetekben. Ezeket már 15-16 éves kortól is könnyen elláthatod! De még mit érdemes megfontolnod a diákmunka-vállalás előtt? Mutatjuk!

 

Vállalj diákmunkád egy ismerősöd munkahelyén!

Ha egy rokonnak, ismerősnek segítesz be a munkahelyén, annyiban nagyobb előnyöd lehet, hogy ez ad egy azonnali biztonságérzetet számodra, hiszen van egy ismerős a közeledben, akit bármikor felkereshetsz a kérdéseiddel, ha elbizonytalanodtál a munkád során. Ha már kiszemelted magadnak a munkahelyet, ahol van lehetőséged pénzt keresni a nyáron, akkor tedd a Mind-Diákon keresztül: így a megfelelő jogi körülmények adottak, Te is jobban jársz, és a cégnek is kényelmesebb és anyagilag kedvezőbb. Emellett a "rokon-kollégád" mellett lesz a Mind-Diáknál egy saját kapcsolattartód, akit szintén bármikor felkereshetsz, ha kérdésed van a munkavégzéssel kapcsolatban.

Diákmunka baráttal közösen? Simán!

Hozd magaddal a legjobb barátodat és ketten küzdjetek meg a feladatokkal! Mert egy baráttal valójában mindig könnyebben áthidalható egy új kihívás, ugye? Diákbeszámolóink szerint sokkal nagyobb élmény egy közeli baráttal dolgozni, hiszen így amellett, hogy támogatni tudjuk egymást a munka során, együtt még több motivációval és magabiztosággal nézünk szembe a különböző teendőknek.

Szűrésnél használd a 18 év alatti címkét

Vegyük sorra a diákmunka-lehetőségeket! 

Számos cég kiköti, hogy 18 év alattiakat nem foglalkoztathat, így némileg csökken a 15-17 év közöttiek diákmunka választéka. De így sincs semmi veszve: ha tudod, mi érdekel, miben éreznéd leginkább otthon magad, mert a saját ismeretségi körödben is találhatsz lehetőségeket, ha a középiskolásokra szűkített diákmunka hirdetések között nincs megfelelő. 

  • Érdekel a sport? Bíráskodj sporteseményeken, és adminisztráld az eredményeket! 
  • Szereted az állatokat? Ha ismerősöd elutazik, sétáltasd a kutyáját, gondozd a cicáját! 
  • Szívesen töltöd nyáron szabadidődet a szabadban? Irány a Tisza-tó, a Duna- vagy a Balatonpart, árulj fagylaltot, üdítőt! Gyümölcsszedésre is jelentkezhetsz! Ha a szomszéd nyaral, vállalhatsz nála locsolást, fűnyírást a kertben.
  • Szeretsz gyerekekkel foglalkozni, bírod a gyerekzsivalyt? Bébiszitterkedj, gyurmázz, társasozz vagy segíts be animátorként a szüleid céges családi napján!
  • Szeretsz vásárolni? Vásárolj be másoknak is bevásárlási asszisztensként! 
  • Jól beszélsz valamilyen idegen nyelven? Tanítsd meg másoknak is, korrepetálj! Fordíts és tolmácsolj külföldieknek.

Azonban mielőtt belevágnál a munkába, mindenképpen győződj meg arról, hogy nem fekete munkáról van szó, mert könnyen kihasználhatják a tapasztalatlanságodat

A munkatörvénykönyve kiköti, hogy 18 év alattiak nem dolgozhatnak éjszaka (22-06 óra között), és nem túlórázhatnak. Ezért is érdemes a Mind-Diák Szövetkezethez fordulni, mert így nem csak, hogy garantált a béred, hanem a biztonságos jogi háttér is biztosított a számodra.

Szünidei diákmunkák

Mennyi a minimum ami a munkavégzésért jár?

2024-ben minimum bruttó 1534 Ft-ot kell kapnod óránként a munkádért. A másik nagy előnye annak, ha diákszövetkezeten keresztül vállalsz munkát, hogy sokkal kevesebb járulékot vonnak le a fizetésedből. Ebben az esetben 25 év alatt még a 15%-os szja (személyi jövedelemadó) sem kerül levonásra, így a teljes bruttó béred kapod kézhez (nettóként). Ha "rendes" munkavállalóként - akárcsak a felnőttek - kötsz szerződést egy céggel, akkor már 18,5 %-os TB járulékot is vonnak a béredből.

A nyári vagy más szünidei diákmunkák mindig népszerűek, ezért mindenképpen érdemes időben utánajárni a különböző munkalehetőségeknek, hiszen ilyenkor hamar lecsapnak a jól fizető állásokra. 

Készen állsz a diákmunka-keresésre? A honlapunkon, ha rákeresel a „18 év alatti” címkére, már ki is dobja Neked az állásainkat. Lakhelyed, időbeosztásod vagy diákmunka típus szerint tovább szűkítheted a számodra megfelelő munkalehetőségek listáját.