2021. június 14.

18 év alatt is találhatsz diákmunkát!

Nem túlzás azt állítani, hogy diákként a lehető legegyszerűbb munkát találni. Még csak az se számít, hogy még nem töltötted be a 18. életéved, vagy éppen semmilyen munkatapasztalattal nem rendelkezel. 

Ne feledd azonban, hogy ha még nem vagy 18 éves, kötelező az írásos szülői hozzájárulás, de ezen kívül másra nem is lesz szükséged!

Kutyát sétáltatni, nyelvet tanítani, bevásárolni, sporteseményen bíráskodni, füvet nyírni, fesztiválon, állatmenhelyen önkénteskedni, vagy anyukád munkahelyén besegíteni – csak néhány olyan tevékenység, amely nagyszerű pénzkereseti lehetőség a diákoknak a nyári szünetben. Ezeket már 15-16 éves kortól is könnyen elláthatod. 

Ha egy rokonnak, ismerősnek segítesz be a munkahelyén, annyiban nagyobb előnyöd lehet, hogy így bármikor tudod őt keresni a kérdéseiddel, ha elbizonytalanodtál a munkád során, ami nagyobb biztonságérzetet ad. Ráadásul a kollégákkal is könnyebben mersz majd ismerkedni, hiszen így majd lesz valaki, aki bemutat mindenkinek (talán megosztja veled az aktuális pletykákat is a kollégákról) és körbe vezet az irodán. A bemutatkozás, körbevezetés, tájékoztatás természetesen ismerős nélkül is mindig megtörténik, de így több önbizalmat ad egy még tapasztalatlan diáknak, különösen, ha még soha nem dolgozott abban a bizonyos munkakörben. 

Vagy: hozd magaddal a legjobb barátodat és ketten küzdjetek meg a feladatokkal! Mert egy baráttal valójában sosem jelent munkát a munka, sőt! Diákbeszámolóink szerint, sokkal nagyobb élmény egy közeli baráttal dolgozni, hiszen így nem csak támogatni tudjuk egymást a munka során, de együtt még több motivációval és magabiztosággal nézünk szembe a különböző teendőknek.

Legfrissebb diákmunkák 18 év alatt

De most vegyük sorra a lehetőségeket! Gyakorlatilag bármilyen területen kipróbálhatod magad önállóan is, amit csak el tudsz képzelni. Amellett, hogy egy egészen új és izgalmas (szakmai) tapasztalatot szerzel, talán még sikerül annyi pénzre is szert tenned, hogy további élményekben gazdagodhass: legyen az egy utazás a barátokkal vagy néhány koncert, buli a közelben. 

De először is, fontos, hogy tudd, mi érdekel, miben éreznéd leginkább otthon magad:

enlightenedÉrdekel a sport, rendszeresen jársz edzeni? Bíráskodj sporteseményeken, és adminisztráld az eredményeket!

enlightenedSzereted az állatokat? Önkénteskedj állatmenhelyen, sétáltass kutyát! 

enlightenedSzívesen töltöd szabadidődet a szabadban? Irány a Margit-sziget vagy a Balatonpart, árulj fagylaltot! De, a gyümölcsfaligetek is várnak rád a barack- és cseresznyeszedésre!

enlightenedSzeretsz gyerekekkel foglalkozni, jól bírod a gyerekzsivalyt? Bébiszitterkedj családoknál, hajtogass lufiállatokat, vagy segíts be az arcfestésnél a szüleid céges rendezvényein!

enlightenedSzeretsz vásárolni, érdekel a divat? Vásárolj be másoknak is és ismerkedj meg a legújabb termékekkel! 

enlightenedJól beszélsz valamilyen idegen nyelven? Tanítsd meg másoknak is! Fordíts és tolmácsolj külföldieknek! Ha szívesen ismerkedsz meg új kultúrákkal, dolgozz idegenvezetőként a városban, és tarts városnéző túrákat!

Azonban mielőtt belevágnál a munkába, mindenképpen győződj meg arról, hogy nem fekete munkáról van szó, hiszen könnyen kihasználhatják a tapasztalatlanságodat. Ezért is érdemes a Mind-Diák Szövetkezethez fordulni, mert így nem csak, hogy garantált a béred, hanem a megfelelő jogi körülmények is adottak.

Nyári diákmunkák - 2021

A másik nagy előnye annak, ha diákmunkát vállalsz, hogy sokkal kevesebb járulékot vonnak le a fizetésedből. Ebben az esetben csak a szja-t (személyi jövedelemadó) kerül levonásra, azonban, ha "rendes" munkavállalóként (akárcsak a felnőttek) kötsz szerződést egy céggel, akkor már számos más járulékkal is kell számolnod, mint például: 8,5 %-os egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulék és a 10%-os nyugdíjjárulék. Így a tanulók bármilyen mezőgazdasági, turisztikai idénymunkát, vagy akár „háztartási munkákat is” végezhetnek a nyáron, legyen az korrepetálás vagy gyermekfelügyelet – mindezt adó és további járulék fizetése nélkül. Azonban ezek a típusú nyári munkák csak meghatározott, rövid ideig végezhetőek ilyen jogviszonyban. A szerződés mellett viszont az is fontos, hogy igazolást kapj a munkabéredről, ami azért is szükséges, hogy a későbbiekben igazolni tudd, hogy honnan származik a kereseted.

Az utóbbi évek statisztikái alapján egyre keresettebbek és népszerűbbek a nyári diákmunkák, ezért mindenképpen érdemes időben utánajárni a különböző munkalehetőségeknek, különösen a nyári időszakban, hiszen ilyenkor hamar lecsapnak a jól fizető állásokra. 

Az se jelent gondot, ha még nem vagy biztos abban, hogy pontosan mennyit és meddig tudnál dolgozni, hiszen a legtöbb esetben rugalmas az időbeosztás, tehát ha úgy döntesz egy-két hét munka után, hogy többet is szívesen vállalnál, akár az egész nyarat is végig dolgozhatod! 

Ha már kiszemelted magadnak egy ismerősöd vagy rokonod munkahelyét, ahol van lehetőséged kipróbálni magad a nyáron, akkor tedd a Mind-Diákon keresztül: így a megfelelő jogi körülmények adottak, Te is jobban jársz, és a cégnek is kényelmesebb. Már elkezdődött a nyári diákmunka szezon, de még most sem késő belevágni, válogass a Mind-Diák kínálta munkalehetőségek között, és valósítsd meg a nyári terveidet! A honlapunkon, ha rákeresel a „18 év alatti” szűrőre, már ki is dobja Neked az állásainkat