2019. szeptember 27.

4 ingyenes alkalmazás a hatékony nyelvtanuláshoz

Sikeresen abszolváltál, letetted a záróvizsgát is, de még mindig hiányzik a nyelvvizsga a diplomához? Vagy a felvételire kéne pár pluszpont? Hiába söpröd a szőnyeg alá, a nyelvvizsga ma már elkerülhetetlen. Sőt, a 2020-ban felvételizők már csak akkor jelentkezhetnek felsőoktatási intézménybe, ha legalább egy komplex, középfokú nyelvvizsgával rendelkeznek.

Számos munkahelyen szintén feltétel a nyelvvizsgapapír bemutatása, ezen felül szinte az összes nyelvtudást igénylő állásra való jelentkezésnél felmérik, hogy szóban milyen szinten teljesítesz.

Ha még mindig bizonytalan vagy a nyelvtudásodban, töltsd le ezeket az alkalmazásokat (nekünk nagyon beváltak!), és amíg vársz a buszra, vagy két óra között, szinte észrevétlenül és játékosan fejlesztheted magad! Ezek után kamatoztasd a nyelvismeretedet élesben is: a Mind-Diák számos nyelvtudást igénylő álláslehetőséget tartogad a számodra! 

1. QUIZLET

A Quizletet talán mindenki ismeri, de ha mégsem, akkor röviden annyit érdemes róla tudni, hogy szókártyák és kvízkérdések segítségével gyakorlatilag játékosan a fejedbe vési a megtanulandó szavakat. Ráadásul az új szókészlet készítésénél, sokszor automatikusan kidobja a magyar megfelelőjét az idegen szavaknak, ezért viszonylag gyorsan tudsz új „set”-eket létrehozni. Nem mellesleg a szókártyára kattintva a helyes kiejtést is könnyedén elsajátíthatod. 

2. PODCAST

Ha a hallgatás, szövegértés részeket erősítenénk, erre remek lehetőséget kínál a podcastok világa. Ráadásul még tájékozottabbak is leszünk az aktuális hírek terén, amellyel kapcsolatban szintén kérdezhetnek a vizsgán. A Spotify-on nagyon sok opció közül választhatunk, de a BBC ingyenes podcastjai is tökéletesek erre a célra: http://www.bbc.co.uk/podcasts

3. LINGUEE

A Linguee valójában egy szótár hatalmas szókészlettel. Számos fordítási lehetőséget ad, segíti a kiejtést, és a szavakhoz példamondatokat is társít. Ráadásul offline is tudod használni, kell ennél több?

4. DUOLINGO

A Duolingoról biztosan hallottál már, egy elég népszerű nyelvtanulást segítő, ingyenes applikáció. Elsősorban azoknak ajánljuk, akik az alapok elsajátításával akarják kezdeni a nyelvtanulást. Ha angolul szeretnél megtanulni, akkor magyarul is tudod használni, de ha más nyelvre vágysz, akkor az angol lesz az alapnyelv. Különböző pályák állnak rendelkezésedre, amelyeket teljesítened kell (pl.: Alapok, Kifejezések, Étel-ital, Állatok...stb.). De ha már megvannak az alapok és nem vagy teljesen kezdő, az „Útrövidítés” gombbal át is ugorhatsz pár szintet. Minden modul egy-egy adott készséget fejleszt, tartalmaz fordítást, szópárosítást (a szavak megfelelőit kell kiválasztanod), hallás utáni feladatokat (felolvassa a mondatokat, neked pedig le kell írnod), kiejtést fejlesztő feladatokat (ismét felolvas, és csak akkor enged tovább, ha nagyjából te is ugyanúgy ejted ki a szavakat), és a nyelvtani szabályokat rögzítő feladatokat.