2023. február 13.

Gyakornokból HR specialista lettem egy multinál

A Mind-Diák Szövetkezet megalapításának 30 éves évfordulója alkalmából olyan volt diákokat kérdeztünk, akik nálunk kezdték karrierjüket gyakornokként vagy más diákmunkában, ma pedig már tapasztalt szakemberként dolgoznak sikeres, meghatározó cégeknél. Ma ismerjétek meg Fanny történetét!

Palicz Fanny 
HR Specialista
Multinacionális olajipari vállalat

Fanny inspiráló karriertörténete egészen 2015-ig nyúlik vissza, amikor friss egyetemistaként pont egy olyan diákmunka-lehetőséggel találkozott, ami illeszkedett emberi erőforrások szakon kezdett tanulmányaihoz. Egy multinacionális olajipari vállalatnál alapozta meg a karrierjét, ahol szorgalmának és rátermettségének köszönhetően folyamatosan egyre nagyobb felelősségű feladatokat látott el. Akkor talán még nem gondolta volna, hogy nemcsak, hogy rátalál a leginkább hozzá illő hivatásra, de évekkel később ugyanott folytatja a karrierjét, csak már tapasztalt senior szakemberként, ráadásul egy Mind-Diákos kollégával az oldalán.

Milyen szakon tanultál és emellett milyen diákmunkákat vállaltál egyetemistaként?

A Budapesti Gazdasági Egyetem pénzügy és számviteli karához tartozó emberi erőforrások szakon kezdtem a tanulmányaimat. (Majd elvégeztem a vezetés és szervezés mesterszakot a Szent István Egyetemen.) Bevallom, nem volt nagy tudatosság abban, ahogyan kiválasztottam az alapszakomat, de a tanulmányaim alatt – egyébként teljesen véletlenül – pont egy ilyen diákmunkára találtam. Ekkor már élesben is „bevethettem” a tudásomat, és ez csak megerősített abban, hogy ez az én utam. Szerintem fontos – főleg egyetemistaként, amikor még bontogatjuk a szárnyainkat, – hogy megbizonyosodjunk afelől, hogy jól döntöttünk, jó úton járunk. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy gyakorlatba ültessük az elméleti tudásunkat. Azért valljuk be, hiába vannak az egyetemen gyakorlati órák, ezek sose tudnak annyira „éles helyzetbe tenni”, mint egy diákmunka, amikor az adott munkakörnyezetben, a megfelelő pillanatban kell teljesítened.

Mikor és miért kezdtél el a Mind-Diák Szövetkezetnél dolgozni?

Pont rátaláltam a Mind-Diákos szerződésemre, itt is van előttem, úgyhogy nagyon pontos leszek: 2015 március 13-án kezdtem el a Mind-Diákon keresztül dolgozni. Úgy kezdődött az egész diákmunkás karrierem, hogy egy ismerősöm említette, hogy a HR-es diákjuk főállásba lépett a cégnél, ezért nyitott egy ilyen gyakornoki pozíció. Azonnal lecsaptam a lehetőségre, és így kerültem kapcsolatba a Mind-Diák Szövetkezettel. Egyébként Bor Kata volt a kapcsolattartóm, aki nagyon kedves és segítőkész volt velem az első perctől kezdve. Ez akkoriban nekem különösen sokat jelentett, hiszen vidékről jöttem fel friss egyetemistaként, nem volt még annyi ismerősöm, kapcsolatom Budapesten, ezért a Mind-Diák ebből a szempontból is egy biztos pontot jelentett számomra. Az pedig szintén érdekes, hogy annó diákként kezdtem, ma pedig már nekem is van egy diákom a Mind-Diáktól.  A szövetkezettel azóta is nagyon pozitív a kapcsolatom, mindig elérhetőek, kedvesek, rugalmasak vagytok – úgyhogy összességében nagyon szeretem a közös munkát veletek.

Milyen sokan húznak le éveket az egyetemen, majd miután élesben kipróbálják a tanultakat, jönnek rá, hogy ez nem az ő szakmájuk. A diákmunkával éveket lehet spórolni.

És hogy mi volt az oka annak, hogy diákmunkába kezdtem? Egyrészt, hogy lekössem a szabadidőmet egy értelmes, hasznos tevékenységgel, másrészt a kihívás. Érdekelt, hogy milyen lehet egy multinacionális cégkultúrát megtapasztalni, hogyan nézhet ki a gyakorlatban mindaz, amit az egyetemen adtak át nekünk. Visszagondolva, ennél jobban nem is dönthettem. Főleg, ha azt vesszük, hogy milyen sokan húznak le éveket az egyetemen, majd miután élesben kipróbálják a tanultakat, jönnek rá, hogy ez nem az ő szakmájuk. A diákmunkával éveket lehet spórolni.

Mi a legkedvesebb emléked a diákmunkás éveidről?

Az izgalmas kihívások mellett a közösséget, a kollégáimat emelném ki. Attól függetlenül, hogy kezdetben juniorként/diákként dolgoztam a vállalatnál, a munkatársak abszolút egyenértékű partnerként kezeltek és nagyon befogadóak, támogatóak voltak velem szemben. Nagyon jó volt megtapasztalni, ahogy hozzájárulok a szervezet működéséhez, a közös sikerekhez, és egy remek közösség része lehetek.

Mit tanácsolnál a fiataloknak?

Hogy merjenek belevágni, merjék kipróbálni magukat abban, amit tanulnak. A diákmunkás évek meghatározóak: ekkor lehet elsajátítani az alapokat, amihez aztán mindig visszanyúlunk a karrierünk során – csak hogy néhányat említsek: hogyan hozzunk létre egy informatív Excel-táblát vagy ppt-t, hogyan kell megfogalmazni egy e-mailt, hogyan néz ki egy cégkultúra, miért fontos az asszertív kommunikáció, és még sorolhatnám.