2022. november 27.

A Mind-Diáknál kezdtem, és Talent Engagement Specialist lettem a Diageo-nál

A Mind-Diák Szövetkezet megalapításának 30 éves évfordulója alkalmából olyan volt diákokat kérdeztünk, akik nálunk kezdték karrierjüket gyakornokként vagy más diákmunkában, – ma pedig már tapasztalt szakemberként dolgoznak sikeres, feltörekvő vállalatoknál. Sorozatunk második részében ismerjétek meg Nóra történetét!

 

Kézdi Nóra
Talent Engagement Specialist
Diageo Kft.

 

Nóri humán erőforrás szakon kezdte tanulmányait a Budapesti Gazdasági Egyetemen és másodéves hallgatóként vágott bele az első diákmunkájába. Kezdetben sales gyakornokként szerzett szakmai tapasztalatot a T-Systems-nél, majd a tanulmányaihoz illeszkedő munkalehetőséget keresett a Mind-Diák Szövetkezetnél. Ekkor került kapcsolatba jelenlegi munkahelyével, a Diageo-val, ahol lassan két éve dolgozik Talent Engagement Specialist-ként.

Az odavezető úton sok váratlan kihívással kellett szembenéznie, de Nóri szerint a gyakorlati tapasztalatnak köszönhetően sikerült megszereznie azt a szakmai tudást és magabiztosságot, amivel könnyen áthidalhatta a nehézségeket, és ami a mai napig segíti őket a karrierjében.

Mikor és miért kezdtél el a Mind-Diák Szövetkezetnél dolgozni?

Őszintén? Teljesen véletlenül kerültem a Mind-Diák Szövetkezethez. Otthon feküdtem betegen, így több időm volt a gyakornoki munkák keresgélésére. A Mind-Diákot már ismertem, többször böngésztem a weboldalát. Ekkor találtam rá a hirdetésre, amiben az tetszett meg, hogy nem kifejezetten HR gyakornokot kerestek, mert a toborzási feladatokon túl a többi gyakornok menedzselése is a munkakör része volt. Emlékszem, hogy jelentkeztem, és nagyon hamar, 2-3 órán belül fel is hívtak. Meglepődtem, azt gondoltam, hogy ez jót jelenthet, hogy ilyen gyorsan halad a folyamat. Hamar sor került az első interjúra, másnap reggel megtörtént a második interjú is, aznap délután pedig már ajánlatot is kaptam.  

Mi a legkedvesebb emléked a diákmunkás éveidről?

Ezen sokat gondolkodtam, nehéz lenne választani. Amikor gyakornokként belekóstolsz a munka világába, az ELSŐ dolgok a legizgalmasabbak. Az első céges vacsora, az első megbeszélés, az első komoly feladat. Például az első jelölt, akit én kerestem fel telefonon és felvételt is nyert. Ő a mai napig a cégnél dolgozik, most már teljes állásban. Nemrég hallottam, hogy elő is léptették. Ezeket nagyon jól esik látni. 

Mi az, amit a diákmunkás tapasztalataidból kamatoztatni tudsz a mostani munkahelyeden?

Az egyetem nem tanítja meg az embert, hogy hogyan reagáljon a váratlan helyzetekben. Például amikor először beléptem egy online meetingbe, ott ültem megszeppenve, hirtelen azt sem tudtam, hogy mit kell mondani, mit kell csinálni. Aztán szépen lassan felszedi az ember a tudást, idővel minden jön automatikusan és már tudja, hogyan kell reagálni, amikor váratlanul egyeztetni kell valamit vagy konfliktushelyzet alakul ki. Mindezt gyakornokként tanultam meg, így amikor felvettek Diageo-hoz teljes állásba, már be sem kellett tanítaniuk, mindent tudtam. 

Mit tanácsolnál a (pályakezdő) fiataloknak?

A szakdolgozatomat arról írtam, hogy hogy lehet fenntartani a munka és magánélet egyensúlyát a tanulmányok mellett. A témában megvizsgáltam azt is, hogy mennyivel járul hozzá a tanulmányokhoz az, hogy valaki mellette gyakornokként dolgozik. Egy tanulmányokhoz kapcsolódó szakmában a gyakornok sokkal jobban el tudja sajátítani azt a tudást, amit az egyetemen tanul, mert így nem csak általános, elméleti információkat kap, hanem gyakorlati példákkal is találkozik. 

Sok junior pozíción dolgozom most, ahol érzékelhető, hogy azoknak a jelölteknek, akik már dolgoztak gyakornokként a szakmában, sokkal tisztább a rálátásuk a feladatokra, a működésre. Mindenkinek javaslom, hogy tanulmányai alatt vállaljon gyakornoki munkát, mert rengeteget segít az iskolai témákban, jó ötleteket adhat a szakdolgozatokhoz és a diplomamunkákhoz, és nem utolsó sorban, már meglévő tapasztalattal és kapcsolatokkal indít el a karrierépítés útján.

 

#minddiak30