2020. október 05.

A diákmunka erős alapot adott a cégek újraindulásához

Fokozatosan ugyan, de az atipikus szektort (nyugdíjas és diákszövetkezeti munka, munkaerő-kölcsönzés)  érintette legelőször koronavírus-járvány. A gyártási, kereskedelmi és szolgáltatói igények újraéledésével viszont éppen ez a minden szempontból rugalmas forma, vagyis a diák- és a nyugdíjas szövetkezeti foglalkoztatás volt képes először reagálni és segíteni az újraindulásban.

Az első hullám abszolút pozitív tanulsága, hogy számos feladatot el lehet végezni otthonról, home office keretein belül. Szinte minden szektorban érződik ennek a tapasztalatnak a hatása, hiszen azóta több területen is jellemző lett, hogy beépült a home office lehetőség a mindennapokba azoknál a cégeknél is, akik eddig elzárkóztak tőle. Ez a fajta munkavégzés a diákok körében is nagyon népszerű, fogékonyak az online megoldásokra és a szükséges informatikai háttértudással is többnyire már rendelkeznek.

Mindez hatékony spórolási módszer is egyben a cégeknek, hiszen a bejárás, a védekezés, és a személyes ügyfélszolgálat költségeivel, időtartamával kisebb mértékben kell számolniuk. Az otthoni munkavégzésnek hála kevesebb a kieső idő. A közelmúlt tapasztalatai megfelelő tipikus-atipikus összetételű dolgozói állományok felépítésének fontosságára is ráirányítja a figyelmet.

A járvány miatt a korábbi évekhez képest szokatlan módon jelenleg több a munkát vállalni szándékozó diák, mint a munkalehetőségek száma, amiből válogatni tudnak.  Ennek oka részben az, hogy sok diák vesztette el az állandó munkáját, ami biztos bevételt jelentett a tanulmányai finanszírozásához, ezért igyekeznek minél előbb új diákmunkát találni, de jelenleg erre adott esetben 1-2 munka párhuzamos elvállalásával vagy alkalmi munkákkal van lehetőségük, így szinte állandó a jelenlétük a munkakeresők között. Az igazi fellendülés a diákok számára is akkor várható majd, ha a gazdaság általában is magára talál. Jelenleg logisztikai és kereskedelmi területen jellemző a folyamatos felvétel, jelenleg több mint 60 nyitott pozíció található a kínálatunkban (lsd. https://www.minddiak.hu/diakmunka). A gyakornoki munkák is nagyobb számban elérhető váltak a nyár folyamán és az őszi időszakban is folytatódni látszik ez a tendencia. A cégek a betanulási időszakot követően több helyen is biztosítják a home office lehetőségét, ezzel minimalizálva a fertőzés esélyét és biztosítva a folyamatos működést a vállalat számára. Leginkább banki, pénzügyi és logisztikai területen lehet most könnyen gyakornoki helyet találni, de az általánosabb, adminisztratív jellegű munkák száma is szépen nő. A személyes ügyfélszolgálaton, vevőszolgálatokon, üzletekben végezhető munkák száma minimalizálódott, gyakorlatilag ez a munkatípus jelenleg szinte eltűnt a kínálatból.

Érdemes folyamatosan figyelni az aktuális hirdetéseket, a cégek gyors ütemben haladnak a belső folyamataik átszervezésével és igyekeznek kialakítani olyan munkafolyamatokat, amelyeknek köszönhetően a régi kerékvágásnak megfelelő nagyságrendben mehet náluk a munkavégzés. Kiemelten figyelnek ara, hogy a járványhelyzetre való tekintettel, a védekezést leginkább szolgáló munkakörülményeket teremtsenek meg, adott esetben a teljes home office kialakítására törekednek.