2019. június 03.

A diáknak már nem csak álom fél milliót keresni a nyáron

Örömhír, hogy a diákmunka bérek továbbra is nőnek az év elejéhez képest. A nappali tagozatos diákok átlagos órabére Budapesten nettó 1300 forint, míg vidéken ez 10-30 százalékkal alacsonyabb. De miért egyre vonzóbbak a nyári diákmunkák?

A diákok rendelkezhetnek azzal a kivételes szabadsággal, hogy számukra idegen szakmában is kipróbálhatják magukat, ahol nem feltétel, hogy az adott szakterületen rendelkezzenek tudással vagy tapasztalattal, ezért nem nyomja a vállukat annyi teher, mint a főállásban dolgozókét.  

Nyári diákmunkák

  • Kattins a képre, így a nyári diákmunkák listaoldalára jutsz 
  • Válaszd a lakhelyednek megfelelő megyét vagy állítsd be, hogy lakhelyedhez képest milyen sugarú körben listázzuk számodra a diákmunka-lehetőségeket
  • Töltsd ki a rövid jelentkezési űrlapot a kiválasztott diákmunka részletei alatt (ha van már regisztrációd, akkor egy kattintás az egész)

A szünidő alatt mintegy 30-40 százalékkal nő a diákmunkát kereső tanulók száma. Június már sokkal gyorsabban telnek be a jobb diákmunka és gyakornoki állások. A vizsgák és nyaralások okozta kiesések miatt a nyári szünetben átlagosan heti 32 óra munkát vállalnak a diákok, míg tanítási időben az órarendhez igazodva heti átlagban a munkaidő 20-25 óra.

Félmillió forint extra

Szezon után külön bónusszal jutalmazzák azokat a diákokat, akik az elvállalt óraszámot teljesítették is. Így nyár végéig  ügyfélszolgálati feladatokkal vagy egyszerű betanított munkával is megkereshető nettó fél millió forint. Ha a diák rendszeresen úgy osztja be az idejét, hogy a diákmunka is beleférjen, havi százezres nagyságrendű extra költőpénzhez jut év közben is. 

A fiatalok gyakorlatilag bármely szegmensben kiléphetnek komfortzónájukból; van lehetőségük dolgozni vendéglátóhelyeken, belvárosi irodákban, élményfürdőben, áruházakban, de akár szabadulószobában is. Balatoni állásaink szintén felkapottak a nyár közeledtével – hiszen alkalmat adhatnak arra, hogy a nyaralást összeköthessék a munkával. 

Sokan turizmusban, fesztiválon, vagy magáért a fesztiválért dolgoznak: Ha egy diák rendszeresen dolgozik nyáron egy egyszerű pakolós munkával, amelynek átlagfizetése óránként br. 1400-1700 Ft, már lehetősége lesz megkeresni népszerű nyári fesztiválokra a belépő vagy egy Sziget-bérlet árát. 

Gyakornoki programok

Az előrelátóbbak már nyáron élnek azzal a lehetőséggel, hogy gyakornoki munkával teljesítik a tanulmányukhoz szükséges szakmai gyakorlatot. A Mind-Diák számos nagyobb, neves cégnél kínál erre lehetőséget: legyen az a Budapest Bank - amely nem mellesleg két egymást követő évben is elnyerte a ’Legjobb gyakornoki munkahely’ díjat -, a UniCredit Bank, Richter Gedeon Gyógyszertár, Vodafone vagy a Philips. Az esetek többségében a gyakornoki munkával nem csak a szakmai gyakorlat teljesítését igazoló papírt szerezhetik meg, hanem gyakornokaink jelentős része főállású pozícióban folytathatja tovább karrierjét. A leendő szakmában dolgozni nem csak azért hasznos és egyben kényelmes mert a diák órarendjéhez igazíthatja munkarendjét, hanem legfőképpen azért, mert pályakezdőként már fel tudja tüntetni önéletrajzában releváns szakmai tapasztalatait, így biztosabb helyzetbe kerül nem dolgozó frissdiplomás társaival szemben.

Ne habozz, itt a nyár! Csapj le Te is a hozzád illő nyári diákmunkára!