2024. március 18.

Szakértő: általános lesz az AI a HR-ben, de nem helyettesítheti az emberi értékeket

2024-ben egyre nagyobb szerepet kapnak a diákok és a gyakornokok a munkaerő-tartalékok kiaknázásában, emellett pedig a munkáltatóknak nemcsak hogy meg kell küzdeniük a munkaerőpiac telítettségével, a szakemberhiánnyal, de a digitális technológiák robbanásszerű fejlődése is új kérdéseket vet fel a toborzási gyakorlatokban. Ezen felül azzal is számolni kell, hogy egyre több Y-generiációs, sőt immár a Z-generációsok is fokozatosan bekerülnek a vezetői pozíciókba – hívja fel a figyelmet Göbl Róbert a Mind-Diák Szövetkezet elnöke, 2024-es munkaerőpiaci előrejelzésében.

Mentőöv a szakemberhiányban: fókuszban a diákfoglalkoztatás

Göbl Róbert szerint minden eddiginél felértékelődött a gyorsaság: ahol nagyon körülményes és hosszú a kiválasztási folyamat, ott a jelölt sem biztos, hogy “kivár”, és gyakran más lehetőség után néz. A cégek többsége pedig nem mindig bírja el a költségigényes megoldásokat – legyen szó magasabb bérről vagy a képzések biztosításáról.

Nem véletlen, hogy ma már egyre több munkáltató valósítja meg létszámgondjait HR-szolgáltató partneren keresztül: gyors megoldást nyújtanak a toborzási kihívásokra, és ugyanezt segítik elő az atipikus – tehát a hagyományos heti 40 órás alkalmazotti jogviszonytól eltérő – foglalkoztatási formák is, amilyen például a diákmunka és a gyakornoki programok nyújtotta utánpótlás-nevelés.

A diákmunka olyan kihívásokra is gyors választ jelenthet, ahol például az átmeneti – akár néhány hetes – munkaerőhiány vagy a nyelvi, esetleg digitális készségek hiánya akadályozza a megrendelések teljesítését. Az ilyen esetekben gyakran diákmunkával növelik a kapacitást, így sem a cég saját létszáma, sem a bérjellegű kiadása nem nő, és rövid határidővel megoldja a létszámgondokat akár nagy munkaerőigény esetén is. Nem meglepő, hogy a Mind-Diák bevonásával pótolják partnereink a kieső munkaerőt, hiszen a diákszövetkezeti foglalkoztatás egy sokkal kényelmesebb és kedvezőbb adózású megoldást kínál számukra 

– hangsúlyozta a szakértő.

 

Segíthet az AI a HR-ben, de nem helyettesítheti az emberi értékeket

Az atipikus foglalkoztatási formák terjedéséhez nagyban hozzájárult a munkaerőhiány, a társadalom elöregedése, valamint a digitális fejlődés is. Ez utóbbival együtt jár a mesterséges intelligencia (AI) is, amely a jóslatok szerint jelentősen átalakítja és felgyorsítja a HR adminisztráció, tehetséggondozás és a toborzás módszereit. Göbl Róbert szerint a HR szakemberek lehet, hogy számos folyamatot tudnak egyszerűsíteni és egyben automatizálni az AI segítségével, legyen szó a munkaerő-tervezésről vagy az adminisztratív feladatokról, de közben arra is fel kell készülniük, hogy egyensúlyt találjanak az AI hatékonysága és a HR szakmában még mindig elengedhetetlen emberi értékek között. A Mind-Diák figyel a szakmai minőségre, ami a részletekben rejlik: a naprakészségben, a humánus, odafigyelő attitűdben és a hosszú távú szakmai partnerségben. Mindez nem is helyettesíthető a mesterséges intelligencia eszközeivel.

Beindult a mozgás, nő az érdeklődés a gyakornoki programok iránt

2023 év végén a bizonytalanság hatására érezhetően kevesebb munkaerőre volt szükség, ami viszont az iskolaszövetkezeti szektorban is nagyobb mozgolódást eredményezett: „Az diákok is nyitottabbak a tanulmányaikhoz nem kapcsolódó feladatokra, és a megrendeléseink száma is fokozatosan emelkedett az elmúlt pár hónapban. Jelenleg közel 170 diákmunkára várjuk a hallgatók jelentkezését, amivel majdnem 400 részmunkaidős munkahelyet tölthetünk be. Mivel a diákok iskolai elfoglaltságaikhoz igazodva tudnak munkát vállalni, ezért egy-egy folyamatos napi 8 órás feladatot több diák lát el részmunaidőben."

Vezetőnk szerint azzal is számolni kell, hogy egyre több Z generációs fiatal lép be a munkaerőpiacra, miközben az Y generáció tagjai – sőt, már a Z generáció tagjai is – egyre inkább vezetői és menedzsment pozíciókba kerülnek. Ezt támasztják alá a Mind-Diák Szövetkezet eredményei is: a gyakornoki foglalkoztatás iránt jelentősen nőtt a kereslet az elmúlt egy évben. Így közel 20 százalékkal több megbízást kapott a Mind-Diák Szövetkezet kereskedelmi, pénzügyi, telekommunikációs és termelő szektorban működő cégeket kiszolgáló szolgáltatóközpontok (BSC, SSC-k) részéről. 

„Cégcsoportunk tavaly év végén egyik német tulajdonú megrendelőjének ESG auditján kiemelkedő beszállítói minősítést kapott. Az audit során úgy találták, hogy HR beszállítói gyakorlatuk kiemelten szolgálja a szervezet fenntarthatósági teljesítményét az esélyegyenlőség, jólét és fejlődés területén is."

A Mind-Diák Szövetkezet több mint 30 éve nyújt HR szolgáltatást a létszámgazdálkodásban – kiemelten a diákmunka, gyakornoki programok terén. Az országos lefedettségű Humán Centrum cégcsoportunk további integrált HR megoldásokat kínál – a munkaerő-kölcsönzés és - közvetítéstől kezdve, a nyugdíjas foglalkoztatáson át, a bérszámfejtésig – nemzetközi vállalatok és hazai KKV-k számára is. 13 irodánkban országszerte 80 HR munkatárs évi majdnem 10 000 főállású, diák és nyugdíjas dolgozót kezel.