2021. szeptember 16.

Befejeztem a tanulmányaimat: meddig vagyok jogosult ingyenes orvosi ellátásra?

Általános tévhit a diákok körében, hogy az ingyenes orvosi ellátásra való jogosultság akkor szűnik meg, amikor véget ér az utolsó tanév. Ez azonban nincs így: az ingyenes orvosi ellátás nem a tanév végéhez, hanem a diákigazolvány érvényességéhez igazodik. Az őszi félévben ez október végét jelenti, ugyanis a tanulói, hallgatói jogviszony megszűnése után a diákigazolvány még október 31-éig érvényes – eddig az időpontig jogosult vagy a diákkedvezményekre és vállalhatsz a főállásúnál lényegesen kedvezőbb adózású diákmunkát is.

Viszont azt sokan nem tudják, hogy ez után még további 45 (!) napig jár az ellátás, ha a jogviszony a megszűnése előtt legalább 45 napig folyamatos volt. Most összeszedtük a témával kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket!

Mikor kötelesek fizetni a diákok az egészségügyi szolgáltatási járulékot?

De mi történik akkor, ha a volt nappali tagozatos diák nem tanul tovább, nem jelentkezik például egy új alap- vagy mesterképzésre, és el sem helyezkedik (illetve egészségügyi ellátásra más jogcímen, például szociálisan rászorultként sem jogosult)? Ebben az esetben fontos észben tartania, hogy december 16-ától, azaz a diákigazolvány lejárta utáni 46. naptól egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie, amely idén havonta 8 000 forintot, naponta 270 forintot jelent.

A járulékfizetést be kell jelenteni?

A járulékfizetést a korábbi gyakorlattal ellentétben nem kell bejelentenie a hallgatónak, mert azt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) automatikusan előírja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatszolgáltatása alapján.

Milyen formában kell befizetni?

Az egészségügyi szolgáltatási járulékot kétféle módon lehet befizetni: átutalással vagy csekken – a tárgyhónapot követő hónap 12-éig. Így januárra például február 12-éig kell befizetni a NAV Egészségügyi szolgáltatási járulék beszedési számla elnevezésű, 10032000-06055826 számú számlára.

Fontos! Az átutaláskor a közlemény rovatban mindenképpen legyen feltüntetve az adóazonosító jel!

Az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetéséről további információt a NAV honlapján olvashatsz: a 91. számú információs füzetben, vagy érdeklődj a 1819-es Infóvonalon!

Ha végeztél és főllású munkalehetőségek érdekelnek, akkor nézz körül a Humán Centrum weboldalán, ahol lakhelyed és munkaterületek szerint listázhatod az álláshirdetéseket.