2024. július 28.

Ezek a diplomák és szakmák a legkeresettebbek a munkaerőpiacon

Előző héten kerültek kihirdetésre a 2024-es felsőoktatási felvételi pontok, a továbbtanulás előtt álló fiatalok pedig tűkön ülve várták az eredményeket. Nem meglepő, hiszen a megfelelő egyetem és szak választása az egyik legfontosabb döntés, amely megalapozza a jövőbeli karrierünket és anyagi helyzetünket, ugyanakkor a végzettség nem minden: az elméleti tudás mellett legalább olyan létfontosságú a szakmai gyakorlat és tapasztalatszerzés. De melyek a legnépszerűbb szakok a fiatalok körében, és melyek a legkeresettebb szakmák a munkaerőpiacon? HR szakértőink összeszedték, hogy a tapasztalatok alapján mely szakok kecsegtetnek jó kilátásokkal - az átlagnál magasabb fizetéssel és gyors elhelyezkedési lehetőséggel. 

Ezek a legnépszerűbb egyetemi szakok 2024-ben a diákok körében

Továbbra is a gazdálkodási és menedzsment szak vezet a népszerűségi listán – ezt a szakot 4064-en jelölték meg az első helyen. Ezt követi a pszichológia szak (2758 elsőjelentkezővel), a jogász képzés (2409 elsőhelyes jelentkezéssel), valamint a kereskedelem és marketing szak (2380 elsőhelyes jelentkezéssel). A lenti felsorolásban összegeztük a tíz legnépszerűbb állami ösztöndíjas, nappali tagozatos képzést (zárójelben láthatod az elsőhelyes jelentkezőket és az összes jelentkezések számát):

  1. gazdálkodási és menedzsment (elsőhelyes jelentkezők: 4064, összes jelentkezés: 16 638)
  2. pszichológia (elsőhelyes jelentkezők: 2758, összes jelentkezés: 5485
  3. jogász (elsőhelyes jelentkezők: 2409, összes jelentkezés: 6235)
  4. kereskedelem és marketing (elsőhelyes jelentkezők: 2380, összes jelentkezés: 9296)
  5. mérnökinformatikus (elsőhelyes jelentkezők: 2231, összes jelentkezés: 7187)
  6. nemzetközi gazdálkodás (elsőhelye jelentkezők: 1899, összes jelentkezés: 7132)
  7. ápolás- és betegellátás (elsőhelyes jelentkezők: 1829, összes jelentkezés: 6480)
  8. programtervező informatikus (elsőhelyes jelentkezők: 1756, összes jelentkezés: 4324)
  9. kommunikáció- és médiatudomány (elsőhelyes jelentkezők: 1515, összes jelentkezés: 6281)
  10. osztatlan tanárképzés (elsőhelyes jelentkezők: 1473, összes jelentkezés: 5128)

Szakmák, amikkel azonnal elhelyezkedhetsz pályakezdőként

A pályakezdők azokon a területeken tudnak a legkönnyebben elhelyezkedni, ahol a leginkább kiéleződik a verseny a szakemberekért.

  • Szellemi területen a legnagyobb hiány elsősorban az IT, ezen kívül pedig a mérnöki és pénzügyi területen dolgozók körében mutatkozik.
  • Kékgalléros/fizikai pozíciók esetében a logisztikai területet, gyártást, építőipart és a vendéglátást érinti a szakemberhiány. 
A munkáltatók által legkeresettebb szellemi munkák:

az IT szakemberek (szoftverfejlesztő, data analyst), speciális mérnöki pozíciók (automatizálási mérnök, villamosmérnök, építőmérnök, gépészmérnök, folyamatmérnök), pénzügyi állások (adószakértő, könyvelő, kontroller).

A munkáltatók által legkeresettebb fizikai munkák:

targoncás, CNC gépkezelő, raktáros, esztergályos, hegesztő, elektromos összeszerelő, technikus, építőipari kivitelezők/szakemberek (burkoló, villanyszerelő, gázszerelő, karbantartó), takarító, kamionsofőr, a vendéglátóiparon belül pedig pultos, felszolgáló és szakács szakmák.

Bár ügyfélkörünkben nincs állami egészségügy vagy oktatási területről érkező megrendelés, a jelentős szakemberhiány ezekben a szektorokban is tetten érhető. Egy friss diplomás szinte azonnal el tud helyezkedni tanárként, legyen szó közoktatásról, felsőoktatási intézményekről vagy magánképzésekről. Az egészségügynél hasonló a helyzet: az összes orvosi területen várják a szakembereket. A gyors elhelyezkedés szinte garantált, a fizetés tekintetében azonban már nem olyan pozitívak a kilátások.

Mennyit kereshetsz pályakezdőként a legkeresettebb szakmákban?

A bérezés természetesen sok szemponttól függ, de a Mind-Diákhoz tartozó Humán Centrumnál az a meglátásunk, hogy IT területen egy pályakezdő (például szoftverfejlesztőként, mérnökinformatikusként) akár bruttó 850-900 ezer forintot is megkereshet havonta, a mérnöki pozícióknál (gépészmérnök, villamosmérnök) ez az összeg bruttó 650 és 800 ezer forint között mozog az átlagot tekintve. Az IT területen belül egyre nagyobb teret hódít a mesterséges intelligencia és az ehhez köthető szakértői pozíciók – ezekre is nagy a kereslet. Továbbá számos pénzügy és számviteli képzettséget igénylő állás kapcsán is kapunk folyamatosan megkereséseket: a Mind-Diáknál például rendszeresek a pénzügyi gyakornoki pozícióink, ami szintén mutatja a nagy érdeklődést a piacon.


De lássuk, hogyan áll a bérezés a legkeresettebb fehérgalléros (szellemi) és kékgalléros (fizikai) szakmákban!

A munkáltatók által legkeresettebb kékgalléros szakmák és az ezekhez tartozó (prémium, jutalom, külön juttatás nélküli) fizetések:

A munkáltatók által legkeresettebb fehérgalléros szakmák és az ezekhez tartozó (prémium, jutalom, külön juttatás nélküli) fizetések:

Milyen munkákban helyezkedhetnek el azok, akik nem tanulnak tovább?

Ez ugyan területfüggő, de azok a diákok is számos lehetőség közül választhatnak, akik nem tanultak tovább és érettségivel vagy szakmunkás végzettséggel rendelkeznek. A Humán Centrumnál számos olyan főállást, a Mind-Diák Szövetkezetnél pedig több olyan alkalmi vagy hosszú távú diákmunkát hirdetünk rendszeresen, amelyek esetében nem elvárás a felsőfokú végzettség vagy a szakirányú tapasztalat.

Szellemi munkakörök esetében például vannak különböző ügyfélszolgálati állások, adminisztrátori, ügyintézői munkák, amelyek általában nem igényelnek felsőfokú végzettséget.

Fizikai munkakörökből is számos állás elérhető a piacon – csak hogy néhányat említsünk:

  • a vendéglátáson belül: recepciós, felszolgáló, szakács
  • a logisztikai iparágon belül: targoncavezető, technikus, raktáros logisztikus, csomagoló
  • építőipari területen: villanyszerelő, karbantartó, festő, hegesztő, lakatos


Hogyan javíthatnak az esélyeiken azok, akik középfokú végzettséggel rendelkeznek?

Az érettségizettek sokat javíthatnak elhelyezkedési esélyeiken, ha például:

  • nyelvet tanulnak (számos ingyenes program/applikáció, segédanyag elérhető),
  • ha elvégeznek egy OKJ-s képzést (irodai munkáknál különösen fontosak a Microsoft365 eszközök elsajátítása – köztük a Word, PowerPoint, Excel),
  • vagy egyéb tanfolyamokat (könnyű- és nehézgépkezelő tanfolyam, grafikus tanfolyam).