2021. február 16.

Így lehetsz szakmai tapasztalattal rendelkező pályakezdő

Kiváló lehetőségeket találhatsz a Mind-Diáknál, hogy már diákéveid alatt gyakorlati tapasztalatot szerezz. Szakmai gyakornoki pozícióban elmélyíted az elméleti ismereteidet, kapcsolati tőkére teszel szert és pénzed is lesz.

Milyen gyakornokokat keresnek a cégek?

Igen, sok a motivált, céltudatos diák, így, ha fontos számodra a karriered megalapozása, akkor oda kell tenni magad! Ha szeretnél kitűnni a tömegből és Te akarsz lenni az, akinek az egyetem végén felajánlanak egy főállást ott, ahol diákként is dolgoztál, akkor fontos, hogy

  • legyél tájékozott szakmai kérdésekben, képezd magad, ne csak abból a tudásból próbálj megélni, amit már „kötelező” volt megtanulni
  • emlékeztesd magad arra, hogy kezdő vagy még, biztosan van olyan a munkahelyeden, aki (egyelőre) jobban tudja nálad, legyél nyitott más megoldásokra
  • ne várd, hogy valaki mindig észrevegye, hogy éppen nincs mit csinálnod! Ha elfogyott a feladatod, kérj újakat!
  • ha gyakornoki munkára jelentkezel, tervezz hosszabb távra – legalább 3-6 hónapban érdemes gondolkodni, minimum ennyi időre szükség van ahhoz, hogy elsajátítsd az adott területhez szükséges ismereteket és hasznodat is vegyék a gyakorlatban! Ne várd, hogy pár hét alatt felelősségteljes szakmai kihívásokat kapj!

Több éves szakmai tapasztalat frissdiplomásként

Gyakorlatilag egy jól megválasztott gyakornoki diákmunkával hosszú távú, biztos munkád lehet az egyetemi évek alatt, lesz önálló jövedelmed és az önéletrajzodban nem csak a tanulmányaid során elért eredményeidet fogod tudni taglalni pályakezdőként. Több éves szakmai tapasztalattal kezdheted a nagybetűs életet. Jól hangzik?

Mindenkinek mást jelent az ideális diákmunka, abban mégis egyetért a többség, hogy egyes munkák nagyobb jelentőséggel bírnak a későbbi boldoguláshoz. Megéri több energiát fordítani egy szakmai feladat teljesítésére, ahelyett, hogy szimplán elvállalnál egy jól fizető, rutinszerű diákmunkát.

Kávéfőzés helyett szakmai feladatok

Banki, műszaki, IT, logisztikai, HR, marketing és szinte bármilyen egyéb szakterületen is találhatsz olyan diákmunkát, ahol gyakornokként komoly szakmai részfeladatokat oldhatsz meg, számít a véleményed és adott a lehetőség, hogy bizonyítsd: akár főállásban is hasznos tagja leszel majd csapatuknak!

Itt tudod megtekinteni azokat a gyakornoki lehetőségeket, amelyekre még tudunk fogadni jelentkezéseket! Ne halogasd sokáig a döntést, ha tetszik a lehetőség, akkor jelentkezz!

Gyakornoki programok

A nagyobb vállalatok kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy vonzó lehetőségként tekintsenek rájuk már a hallgatók is. A Vodafone-nál nem csak a gyakornokokat várják izgalmas és komoly feladatokkal szinte minden területen, de a pályakezdők számára is külön programot hoztak létre, amely lehetőséget ad arra, hogy 2 év alatt 4 területen próbálhasd ki magad és kideríthesd, hogy miben vagy igazán jó! A Budapest Bank gyakornoki programja már kétszer is elnyerte A legjobb gyakornoki munkahely díjat, számtalan területre várják a jelentkezőket az ország egész területén. Kulcsfontosságú része lehetsz a működésüknek, garantált a fejlődési lehetőség és ők is tárt karokkal várják az ambiciózus, jól teljesítő gyakornokokat főállásban.  A műszaki terület iránt érdeklődők kiváló mentorokat találhatnak például a Bosch telephelyein vagy a GE-nél. A Mind-Diák segítségével, a legnagyobb cégeknél szerezhetsz tapasztalatot, építhetsz kapcsolatrendszert már az egyetem mellett.

Ha a kötelező szakmai gyakorlat letöltése (is) a cél

Vannak olyan szakok, ahol a képzés részeként kötelező gyakorlati helyet kell keresni és pár hét erejéig az adott cégnél aktívan munkát vállalni. Kipróbálhatod, hogyan is állod meg a helyed a gyakorlatban a sok elméleti anyag elsajátítása után/közben. Ez egy jó lehetőség a szakmai fejlődésre és ha a Mind-Diák Szövetkezeten keresztül dolgozol ezen időszak alatt is, akkor a fizetésed miatt sem kell, hogy fájjon a fejed, hiszen órabért fogsz kapni, nem a kötelező gyakorlathoz meghatározott törvényi minimumot. A releváns szakmai tapasztalaton és jó fizetésen túl, még a diplomamunka megírását is támogatják a legtöbb munkahelyen.

Érdemes kreatívan állni a gyakorlati hely kereséséhez, sok esetben nem is gondolnád, hogy egy hosszú távra meghirdetett, suli mellett is végezhető diákmunka akár a gyakorlatodként is beszámítható.