2020. június 05.

Interjú a Mind-Diák igazgatójával: a diákmunkáról általában

A Mind-Diák igazgatója, Dénes Rajmund Roland ezúttal a Pirkadat műsorában beszélt a diákok foglalkoztatásáról és általában a dolgozó diákok kilátásairól. Elmondása szerint, a diákok zöme már egész évben dolgozik, a főiskolások heti 20-25 órában, míg a középiskolások leginkább hétvégéken, de a szünidő kezdetével, amint vége a vizsgaidőszaknak, általában mindig többen keresik fel az iskolaszövetkezeteket, hogy még időben rátaláljanak a nyári diákmunkájukra

Breuer Péter többek között arról is kérdezte Rajmundot, hogy mennyire számít versenytársnak a diák a klasszikus felnőtt munkavállalóknak. „Nem azonos pályán fociznak: a munkavállalónak ez a főállása, ez a TB jogviszonya is, itt tölt napi 8 órát, és itt kell elsősorban teljesítenie. Míg a diáknak a főállása az iskola, ott kell teljesítenie a kötelezettségeit, hiszen ha megszűnik a nappali tagozatos jogviszonya, nem is tudna dolgozni diákszöveketkezet szervezésében.”

A legnépszerűbb diákmunkák a gyakornoki pozíciók, hiszen a gyakornokok 80-100%-ának általában főállást is ajánlanak, és a gyakornoki állásban szerzett szakmai tapasztalatuknak köszönhetően sokkal nagyobb esélyekkel indulnak, és több lehetőség közül választhatnak.

Ha többet szeretnél megtudni a nyári diákmunka piacról, itt megnézheted a teljes interjút.