2023. június 21.

Milyen a jó önéletrajz fotó?

A közösségi média világában már szinte természetes, hogy képeket osztunk meg magunkról. Néha lecseréljük a profilképünket, bezsebeljük a like-okat, és megkapjuk a megerősítést: ez egy jól sikerült fotó lett rólunk, miért ne állná meg a helyét az önéletrajzunkban is? Ez az első hiba, amit sokan elkövetnek: nem szentelnek elég időt a CV fotójuk kiválasztására, pedig döntő jelentősége van annak, hogy milyen fotót osztunk meg magunkról az önéletrajzunkban, hiszen ez a kép fogja az első benyomást kelteni rólunk a leendő munkaadónk szemében. HR-szakértőink összeszedték, hogy mire érdemes figyelni az ideális CV fotó kiválasztásánál.

Mi az önéletrajz fő funkciója?

Bár nem kötelező a fényképes önéletrajz, a legtöbb esetben mégis elvárás, hogy fotóval együtt küldjük el pályázatunkat az általunk kiszemelt pozícióra. De mielőtt belemennénk a részletekbe, vizsgáljuk egy kicsit messzebbről a kérdést: valójában mi a célja az önéletrajznak?

A CV vagy önéletrajz a latin 'curriculum vitae' kifejezés rövidítése, amelynek a jelentése életút. Nem véletlenül, hiszen egy professzionális önéletrajz attól jó, hogy összefoglalja az ember (szakmai) életét.

Egy jól felépített önéletrajzban szerepelnie kell a végzettségnek, képesítéseknek, munkatapasztalatnak és egyéb készségnek, tulajdonságnak, amelyek relevánsak a pozíció szempontjából. A CV támpontot ad a munkáltatónak abban, hogy felmérhesse a potenciális jelölt tapasztalatát és tudását, és azt, hogy megfelel-e az adott pozíció betöltéséhez szükséges elvárásoknak.

Miért szükséges a CV fotó?

A kiválasztást végző HR-esekben hiányérzet alakulhat ki, ha csak az önéletrajz száraz szövegével találják szembe magukat. Ilyenkor nagy valószínűséggel rákeresnek a jelöltre a különböző social media felületeken – például Facebookon vagy Instagramon –, ezért érdemes megelőzni a kíváncsiskodást, és kézbe venni az irányítást azzal, hogy egy igényes fotóval azonnal az előnyösebb arcunkat mutatjuk meg a felvételiztetőknek.

Egy a Princeton Egyetemen végzett felmérés például arra világított rá, hogy egy portré fotó alapján átlagosan 0,2 másodperc alatt eldöntik az emberek, hogy szimpatikusnak találják-e a képen látható illetőt vagy sem. Ezért is fontos, hogy jó képre essen a választásunk. És ezzel egyidejűleg felmerül a kérdés: mitől jó egy CV fotó? Egy ideális CV fotó magabiztosságot, professzionalitást sugároz és szimpátiát kelt. Mutatjuk, hogy mire érdemes figyelni ahhoz, hogy ezt elérjük!

Az ideális CV fotó „aranyszabályai”:

Lehetőleg ne szelfit készítsünk! A szelfi nem kelt professzionális hatást, inkább kérjünk meg valakit, hogy fotózzon le minket!
Válasszunk egy semleges, egyszínű hátteret!
Kerüljük a filtereket, és tartsuk szem előtt a természetességet! Lehetőleg természetes megvilágításban (például az ablak előtt) készítsük a képet.
Ne a tükörből fotózzuk magunkat! Ha nem tudunk megkérni senkit, hogy fotózzon le minket, inkább használjunk időzítőt.
Ne látszódjon a telefonunk a képen!
Igyekezzünk elegánsan, de mégis hétköznapian felöltözni! Ne legyen se túl formális, se túl hétköznapi vagy kihívó!
A mosolyunk legyen finom, visszafogott. Lehet fogas mosoly, de ne nyitott szájjal, nevetve ábrázoljon a kép.
Nem kell teljes alakot fotózni, elég mellkastól felfele mutatkozni, mint egy igazolványképen.
Lehetőleg minél aktuálisabb kép legyen, ne 5-10 év távlatából készüljön a fotó! Fontos, hogy felismerhetőek legyünk rajta, ezért 2-3 évnél régebbi képet ne válasszunk, főleg, ha azóta jelentősen megváltozott a külsőnk. A személyes vagy online interjún úgyis kiderül az aktuális kinézetünk, ahol nem kelt jó benyomást, ha nem ismernek fel a beküldött fotónk alapján.
Az elkészült fényképet érdemes az önéletrajz jobb vagy bal felső sarkába beilleszteni, nem külön csatolmányként küldeni a pályázatunk mellé, így egy sokkal teljesebb képet adhatunk magunkról a végzettségekkel, tapasztalatokkal egybekötve.

Összességében tehát egy CV fotó sokkal többet számít, mint azt elsőre gondolnánk: egy meghatározó első benyomás a munkaadó részéről. A fénykép minősége sok mindent elárul rólunk, ezért fontos, hogy időt, energiát szánjunk az elkészítésére. Sok sikert kívánunk a jelentkezéshez!

Ha pedig kérdése van az önéletrajzával kapcsolatban, vegye igénybe ingyenes CV tanácsadásunkat!