2020. december 09.

Motivációs lehetőségek a diák munkatársak megtartására

A tanulás melletti pénzkereset mellett vannak más szempontok is, amelyek sokat számítanak a diákok számára munkavállaláskor - derül ki a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ), a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KÖZÉSZ) és a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége (MMOSZ) közös felméréséből.

A vállalkozások életében a következő időszakban is óriási segítséget nyújtanak az atipikus foglalkoztatási lehetőségek, így a munkaerő-kölcsönzés és a nyugdíjas foglalkoztatás mellett a diákfoglalkoztatás is kiváló lehetőséget biztosít a munkaerőigények és a munkát kereső diákok összehangolására.

A DiákÉSZ tapasztalatai alapján elmondható, hogy a diákok esetén továbbra is érvényes, hogy a rugalmasság számukra kiemelten fontos. A világjárvány okozta munkakínálat-csökkenés miatt átmenetileg a konkrét órabér mértéke kevésbé meghatározó a döntésnél, sokkal inkább szempont, hogy legyen munka, ahol stabilan, folyamatosan tudnak dolgozni, ezáltal pénzt keresni.

A felmérés szerint a diákokat a versenyképes fizetés és a rugalmasság biztosítása mellett hosszabb távon jól lehet ösztönözni azzal, ha egy munkahely biztosítja a nyelvi, szakmai fejlődést; a karrierlehetőséget, cégen belüli pozícióváltást, illetve az új kompetenciák elsajátítását, a meglévők fejlesztését. 
További motivációt jelent, ha a diákmunka magában rejti a lehetőségét a szakmai gyakorlat teljesítésének és leigazolásának vagy a szakdolgozatíráshoz témát, külső konzulensi támogatást kaphat a diák az adott cégnél. A kapcsolati tőke bővítése, az önismereti fejlődés, az új területek kipróbálása, az üzleti kommunikáció és etika elsajátítása, adott cégen belül a külföldi munkavállalás lehetősége, a CSR tevékenységekben és vezetőképző programokban való részvétel, a telco eszközökhöz jutás, a XXI. századi munkakörnyezet, valamint a munkaidőn kívüli csapatépítés, kikapcsolódás, szórakozás mind fontos ösztönzőt jelentenek ahhoz, hogy a diák hosszabb távon elköteleződjön egy cég mellett.