2021. június 22.

Nyár, meló, fesztivál

Pár nap és végleg kicsengetnek az idei tanévből, és lassan az utolsó vizsgáidat is leteszed. A hosszú bezártság után már biztosan nagyon vágysz egy kis szórakozásra, pihenésre, bulira.

Az ehhez szükséges pénzügyi keretet viszont már neked kell megteremtened hozzá. Ha szeretnél rugalmas időbeosztással, jól kalkulálható összegért, biztos, támogató hátteret nyújtó keretek között dolgozni, akkor érdemes felkeresned diákszövetkezetünket.

Julcsi (16) gyerekkora óta hip-hop táncol, számos versenyen megfordult már a csapattársaival, ami egyre több utazással és fellépőruhával járt. Szülei támogatták őt, ugyanakkor 16 éves korától egyre több pénzre volt szüksége, hogy a tánc mellett szórakozni is el tudjon menni a barátaival. Szülei pedig arra kérték, hogy nyári diákmunkákkal dolgozzon meg saját maga a fesztiválok és bulik költségeiért.

„Bár eleinte kicsit szégyelltem a barátaim előtt, hogy dolgoznom kell, ha szeretnék velük menni szórakozni, hamar kiderült, hogy több osztálytársam és csapattársam is dolgozott már főleg nyaranta. Az egyik nálam pár évvel idősebb csapattársam elmesélte, hogy ő például a Mind-Diák Szövetkezeten keresztül talált nyári munkát a Balaton parton, ahol egy büfében volt pultos, felszolgáló az egyik strandon. Mivel szállást és ellátást is kapott, így egyrészt a fizetése megmaradhatott, másrészt esténként közösen szórakozhattak, bandázhattak a strandon. Felejthetetlen élmény volt neki az egész nyár, amibe a rugalmas időbeosztásnak köszönhetően egy kis pihenés is belefért. Ami pedig a legszimpatikusabbá tette nekem a nyári diákmunkát, hogy a barátnőm a megkeresett pénzéből még a Strand fesztiválra is el tudott menni.”

Regisztrálj, mi érted dolgozunk!

Julcsit a tánc és a versenyek céltudatosságra és kitartásra nevelték. Éppen ezért pontosan tudta, hogy a sporttal, illetve tánccal szeretne foglalkozni hosszú távon is, amit az angol nyelvtudásával együtt szeretne kamatoztatni. Miután a barátnője története megnyugtatta és fel is villanyozta, hogy nem csak pénzt kereshet, de új embereket is megismerhet, megkérte, hogy segítsen neki a regisztrációban, hogy ne kelljen egyedül beiratkoznia. „Akkor döntöttem el, hogy ennél a diákszövetkezetnél szeretnék munkát vállalni, amikor a barátnőm megmutatta a Mind-Diák álláslehetőségeit és láttam, hogy az UEFA foci-Eb-n is lehet dolgozni több pozícióban. Azt gondoltam, ez egy megvalósult álom lehetne, hiszen a focit is imádom – bár nem annyira, mint a táncot – és még az angoltudásomat is fejleszthetném. Ráadásul az órabér is elég szép kis összeg lenne. 3500 forintos bruttó órabérrel jó sok Budapest Parkos koncertre el tudnék menni és még egy versenyre is félre tudnék tenni. Aztán jött a fekete leves, amikor beregisztráltam, és céltudatosan jelentkeztem az UEFA Eb technikusi vagy eseménykoordinátori munkákra. Nagyon izgatott voltam, hogy mikor csörren meg a telefonom a jó hírrel, egy rövid interjú után megkaphatom az állást. Már másnap megkerestem a Szövetkezetet telefonon. Akkor derült ki számomra, hogy az ilyen népszerű munkák nem ritkán néhány óra alatt betelnek, vagyis szinte a megjelenés napján kell jelentkeznem, hogy esélyem legyen egy ilyen nyári álommelóra.”

Oszd be Te az idődet!

A Szövetkezeti kapcsolattartók minden esetben elmondják a jelentkezőknek, hogy a cégekkel közösen oszthatják be a munkaidőt, amit a ledolgozott órák számában határozhatnak meg. Vagyis nem kell attól tartanod, hogy hónap elején kézhez kapsz egy fix beosztást, aminek a megtervezésébe egyáltalán nem szólhatsz bele.

Ha tehát már tudod, hogy mikor ruccannátok le a Balcsira a haverokkal egy hosszú hétvégére, esetleg melyik napokon mennél el egy koncertre, akkor ennek semmi akadálya nincsen, ha egy-két héttel előre ezt jelzed a Szövetkezet – és persze a munkahelyed – felé. A projektvezetőd ugyanis ilyenkor még időben meg tudja oldani a helyettesítésedet. A cég pedig, ahol dolgozol, egy megbízható, jó munkaerőnek fog elkönyvelni, ami akár egy hosszú távú együttműködés alapja is lehet.

„Indul a celebration, mert megjött a fizetésem!”

Ahogy Julcsinak is határozott célja volt azzal kapcsolatban, hogy miért kezdett el dolgozni, úgy a legtöbb fiatal szintén pontosan tudja, hogy mire fogja elkölteni a megkeresett pénzét. A munka világában viszont a legtöbben még az első lépéseket teszik meg, ami sokszor ijesztő lehet. A Mind-Diák Szövetkezet munkatársai ezeken a kezdeti, ingoványosnak tűnő lépéseken segítenek át például azzal, hogy előre megegyeznek a cégekkel az órabérek kapcsán. Ők biztosítják neked, hogy a törvényileg előírt bruttó 963 forintos minimum órabért minden esetben megkaphasd. Ráadásul ebből az összegből csak a 15% SZJA-t vonják le, a többi járulékot nem, így sokkal több pénz marad a zsebedben, mintha egyénileg, a szövetkezet nélkül foglalkoztatna téged egy cég. A Mind-Diák Szövetkezet ugyanakkor minden esetben arra törekszik, hogy ennél többet is kézhez kaphass óránként. Így jellemzően 1000-1500 forintos órabérrel számolhatsz attól függően, hogy milyen munkakörben – irodai, kereskedelmi, ügyfélszolgálati vagy logisztikai – és hol – fővárosban, vidéken vagy Balaton környékén – kezdesz el dolgozni.

Azt ugyanakkor fontos tudnod, hogy van, amit nem tud megtenni helyetted a Szövetkezet. Ahhoz ugyanis, hogy a béredet minden hónap 10-én el tudja utalni neked, először is szükséged lesz egy bankszámlára – ha gyorsan meg akarod kapni a pénzed –, az adószámod bemutatására és a nappali tagozatos diákigazolványodra. Emellett pedig minden hónapban el kell juttatnod a leigazolt jelenléti ívedet a Szövetkezethez. Ha ezek megvannak, akkor biztos lehetsz benne, hogy a pénzed pontosan meg fog érkezni a számládra 10-én.

Hozd te a munkát és mindenki jól jár

Julcsi végül nem a diákszövetkezet által felkínált lehetőségek között találta meg azt az egyet, amivel pénzt kereshet és az angoltudását is kamatoztathatta, hanem édesapja cégénél. „Miután konstatáltam, hogy a gyorsaság kulcsfontosságú, hogy megszerezzem a szórakozásomhoz szükséges pénzt, azt tanácsolta a Mind-Diák kapcsolattartója, hogy pontosan töltsem ki a diákprofilomat, és iratkozzak fel az álláspostára, amivel azonnal értesítést kaphatok az olyan munkákról, amik érdekelnek. Bár megtettem, végül egy másik lehetőség fogott meg igazán. Egyik nap apukám azzal jött haza, hogy júniustól újabb angol munkatársak költöznek a városba, akik egy éven keresztül velük fognak dolgozni. Mivel a családjukkal érkeznek, ezért a nyár során még segítségre van szükségük a gyerekek felügyeletében. Ezért a vezetőség azt találta ki, hogy diákok, fiatalok segítségével szerveznének az angol gyerekeknek programokat, ahol kirándulhatnak, úszhatnak, táncolhatnak, megismerhetik egy kicsit a várost és egymást is, hogy könnyebb legyen a városban töltött egy év. Azonnal tudtam, hogy ezt szeretném csinálni a nyáron. Szóltam pár barátnőmnek a lehetőségről, hogy mi is együtt legyünk a nyáron. Egyikük pedig arra is felhívta a figyelmemet, hogy akár ezt a munkát is végezhetjük a Mind-Diák Szövetkezeten keresztül, amivel apa cége is jól jár, mert kedvezőbb feltételekkel tudunk dolgozni rajtuk keresztül. Azt pedig már most megbeszéltük a többiekkel, hogy a megkeresett pénzünkből megkoronázzuk a nyarat az EFOTT fesztivállal.”