2020. április 07.

Nyelvvizsga nélkül is átvehetők a diplomák

Újabb felsőoktatási változásokat jelentettek be. Mostantól az egyetemi hallgatók nyelvvizsga nélkül is átvehetik diplomájukat, és egyszeri 500.000 Ft értékű diákhitelt is igényelhetnek 0%-os kamattal.

A felnőttképzésben tanulókat támogatásban részesítik, és azokat az egyetemi hallgatókat is, akik a járvány miatt elvesztették az állásukat és ezért nehéz anyagi helyzetbe kerültek. Ez a lépés nem a segélyezésről szól, hanem a munkahelyek teremtése és helyreállítása a fő cél. Ennek érdekében 0 százalékos kamattal létrehoznak egy felnőttképzési hitelformát – így egyszeri 500.000 Ft értékű diákhitelt lehet igényelni 0%-os kamattal

Ezen felül több online képzés is indul, példaként az informatikusképzést hozták fel, amit távolról is lehetne oktatni, és segítene az informatikai munkaerőhiányon is. Ha most többen úgy döntenének, hogy átképeznék magukat, az ilyen esetekben a tandíj 95 százalékát az állam állja. Ráadásul aki elvesztette az állását, ezekre a képzésekre 0 %-os diákhitelt vehet fel.

Az idén végző hallgatók nyelvvizsga nélkül is átvehetik diplomájukat, hiszen a munkavállalókra szükség van. De a korábban végzett hallgatók, akik nyelvvizsga hiányában eddig nem tudták átvenni diplomájukat, most szintén meg fogják kapni a diplomájukat.

Jelenleg 75 ezer egyetemi hallgatónak azért nincs még meg a diplomája, mert nem rendelkezik nyelvvizsgával, ezért most náluk eltekintenek a nyelvvizsga-kötelezettségtől. A döntést azzal indokolták, hogy az újra felgyorsuló gazdaságnak sok diplomásra lesz szüksége.

Ugyan a nyelvvizsga valójában csak egy papír, ami igazol egy bizonyos szintű nyelvi készséget, számos diákmunkánál és gyakornoki állásnál előnyt jelent a nyelvtudás. Ráadásul nem is feltétlenül elvárás a nyelvvizsgapapír, hiszen annál sokkal fontosabb, hogy a diák élesben be tudja mutatni szóbeli vagy írásbeli készségét, és kamatoztatni tudja megszerzett tudását munkája során.