2020. szeptember 14.

Rommá kereshetik magukat a diákok

Jelenleg ugyan még bizonytalan a helyzet a hazai munkaerőpiacon, hosszú távon (feltéve ha lesz COVID-19 vakcina) megoldódhatnak a mostani problémák, sőt, ismét munkaerőhiányos állapot léphet fel. Ennek egyik legfőbb oka, hogy a demográfiai helyzet nem változott: még mindig többen lépnek ki a piacról, mint ahányan érkeznek oda.

Az atipikus foglalkoztatási formák, mint amilyen a nyugdíjas vagy a diákszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás is, használható megoldást jelenthetnek a folyton változó gazdasági környezetben, amilyen a mostani is. De vajon jelenleg szükségük van-e a magyar munkaadóknak diákokra, és ha igen, mekkora bért tudnak nekik ajánlani - ennek járt utána a Pénzcentrum.

2020 tavaszán nagyot fordult a világ, és az évek óta tartó munkaerőhiány egy csapásra munkanélküliséggé változott a koronavírus-járvány nyomán. Az egyes szektorok azonban nem egyformán érintettek, van, ahol mind a mai napig nagy szükség van további munkaerőre.

Bár most még bizonytalan a helyzet a munkaerőpiacon, hosszabb távon újra visszatérhet a járvány előtti munkaerőhiány - írta a legutóbbi foglalkoztatási statisztikákra reagálva Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője. És ugyan a foglalkoztatottak száma még mindig közel 65 ezer fővel marad el az egy évvel ezelőttihez képest, azonban már szignifikáns a javulás az áprilisi 156 ezer fős visszaeséshez képest. "A munkaerőpiac teljes helyreállása csak a jövő év második felére várható, mivel egyes, döntően az idegenforgalomhoz és rendezvényszervezéshez kapcsolódó szolgáltatások a vakcina tömeges alkalmazásáig nem jöhetnek helyre" - ezt már Suppan Gergely, Takarékbank vezető elemzője írta.

Tehát a jövőben, ha helyrebillen a piac, még nagyobb szükség lesz a rugalmas, bármikor bevethető munkaerőre, mint korábban, hiszen a demográfiai feltételek nem változtak: a munkaképesek táborából évente több mint 10 ezer ember esik ki.

Win-win-win

A diákmunkásként gyakornokoskodók bruttó bérét kevesebb közteher terheli, mint ha a cég a saját állományába venné őt. Az iskolaszövetkezetnek nem kell fizetnie a munkáltatói szociális, szakképzési és rehabilitációs hozzájárulást, amit munkaviszonyban igen, a diák bruttó bérét pedig csak az SZJA terheli, nyugdíjjárulék nem. Ez azt jelenti, hogy azonos nettó fizetés esetén a munkáltatónak több mint 30 százalékkal többe kerül egy gyakornok, ha saját állományába veszi, mintha iskolaszövetkezeten keresztül alkalmazná. És nemcsak a cégeknek előnyös ez a felállás, a fiataloknak is megéri, hiszen a járulékmentesség miatt a bérük is magasabb lehet.

Nyári fellendülés

A tavaszi COVID-19 vírus és az elhúzódó gazdasági válságot követő megtorpanás után a nyár második felében egyre több megkeresés, megrendelés érkezett, jelenleg is sok nyitott pozíciónk van: összesen 94 diákmunka hirdetésünk van, ebből 38 Budapesthez vagy Pest megyéhez köthető

 - mondta el a Pénzcentrumnak Dénes Rajmund Roland, a Mind-Diák Szövetkezet igazgatója, majd hozzátette, aki valóban dolgozni szeretne, az talál munkát, hiszen egyre több a home office-ban elvégethető feladat, azaz az otthonról végezhető munkalehetőség.  Elmondása szerint az elmúlt hetekben a diákok már válogathattak is a lehetőségek között, ám ebben szerepet játszott a szeptemberi iskolakezdés is. A jelentkezők száma még mindig érezhetően magasabb, mint tavaly azonos időszakban, de még így is van bőven munkalehetőség számukra, amiből válogathatnak.

Láthatóan a cégek jobban, könnyebben alkalmazkodnak a vírus második hullámához, a távoli munkavégzés lehetőségének végleges kiépítésével, megelőző védekező intézkedések és szigorúbb belső szabályzatokkal, ezért nem várunk a diákfoglalkoztatásban akkora visszaesést, mint milyen 2020. március-április hónapokban volt. A megrendelők és az új partnerek nyitottabbak az atipikus foglalkoztatási formák bővítésére - diákmunka, nyugdíjas foglalkoztatás, munkaerő-kölcsönzés - ezért a diákmunka nyújtotta flexibilitást és a gazdasági előnyöket igyekeznek versenyelőnyként kihasználni

 - tette hozzá az igazgató.

Kimagasló kereseti lehetőségek – akár nettó 1600 Ft/óra fizetés

Jellemzően az alábbi szektorokban folyamatos most is a diákok foglalkoztatása, a Mind-Diák Szövetkezet kínálatában szinte mindig lehet találni ilyen típusú munkalehetőségeket. A bérek pedig magukért beszélnek:

  • Adminisztratív munka: nettó 1000-1250,-Ft/óra
  • Kereskedelem (árufeltöltés, rendelés-összekészítés, pénztárosi feladatok): nettó 1050-1200,-Ft/óra
  • Gyakornoki pozíciók: nettó 1030-1300,-Ft/óra
  • IT terület: nettó 1200-1600,-Ft/óra
  • Raktári kisegítés, könnyű fizikai munka: nettó 1250-1600.-Ft/óra

Jön az év végi hajrá

Kereskedelmi, áruházi munkák kapcsán várhatóan újra szükség lesz nagyobb létszámban diákokra. Ennek egyik oka az, hogy a nyáron itt munkát vállalók túlnyomó része már az iskolai tanulmányokra koncentrál, ráérésük lecsökkent vagy befejezték a munkát. A IV. negyedévhez közeledve a megrendelők már egyre inkább az év végi szezonra, hajrára összpontosítanak: pénztáros és árufeltöltő pozíciók mellett továbbra is nagy népszerűségnek örvend az on-line bevásárlási asszisztens munkakör ezeken a területeken is éppúgy igaz, hogy a rugalmassága és a belső költségek optimalizálása miatt a diákmunka még mindig toronymagasan az egyik leghatékonyabb törvényes megoldás.

Forrás