2024. január 08.

SMS-ben is kérhető a NAV-tól az adóbevallás-tervezet

Tavaly a Mind-Diák Szövetkezettől kapott jövedelmed már adózott jövedelem, de erről kötelező adóbevallást is beadni. A NAV automatikusan elkészíti helyetted 2024-ben is a 2023-as jövedelmed alapján az adóbevallásod tervezetét, melyet március 15. után elektronikusan elérhetővé tesz az ügyfélkapun keresztül. De mi van, ha nincs ügyfélkapu regisztrációd?

Ha nincs ügyfélkapu regisztrációd, akkor kérheted 2024. március 18-ig SMS-ben is az adóbevallás tervezet megküldését postán:  

A NAV 06 (30) 344-43-04 telefonszámára küldött SMS-ben az adóazonosító jelet és születési dátumot kell feltüntetni ebben a  formában: SZJA{szóköz}adóazonosítójel{szóköz}ééééhhnn 
Minta: SZJA 8123456789 19970522

Ezen a korábbi videón megnézheted, milyen visszaigazolást kapsz:

Az elkészült tervezeteket a NAV tértivevényesen április 30-áig küldi el postán az igénylőknek.

Ha van ügyfélkapu regisztrációd, akkor nincs teendőd. Az eSZJA oldalon 2024. március 15. után megnézheted a bevallás-tervezeted. Amenniyben módosítási igényed van, ezen a felületen akár mobiltelefonon is megteheted.

A kérelmet benyújtani az alábbiak szerint lehetséges:

  • SMS-ben a 06 (30) 344-43-04-es telefonszámra,
  • a NAV honlapján elérhető rövid űrlap (https://eszja.nav.gov.hu/app/login/#login) kitöltésével
  • telefonon, a 1819-es Infóvonalon
  • postai úton, kötetlen levél formájában (születési dátum és adóazonosító jel megadásával),
  • a NAV honlapjáról letölthető BEVTERVK-nyomtatványon

Hogyan kell az adóbevallást beadni?

Ha tőlünk kapott jövedelmen kívül nem volt más adóköteles bevételed, illetve nincs igénybe nem vett adókedvezményed, nincs teendőd, május 21-én a NAV automatikusan elfogadja a tervezetet, ezzel a bevallás teljesül. A postai úton megküldött tervezeteket sem kell visszaküldeni, ha abban mindent megfelelőnek találtál.

A https://eszja.nav.gov.hu/app/login/#login linken lehetséges az adóbevallást feltölteni, ha módosításra van szükség.

Az szja 1+1 % -ról is legegyszerűbb az eSZJA-oldalon nyilatkozni 2024. május 21-ig, ezzel támogatsz egy civil szervezetet, egy vallási közösséget vagy a Nemzeti Tehetség Programot, de postán is be lehet küldeni a NAV-hoz. 

Vigyázat, csalók!!!

Újra csalók élnek vissza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nevével, sms-ben próbálnak személyes adatokat megszerezni. Az illetéktelenek sms üzenete általában egy hivatkozást tartalmaz, melyre kattintva egy oldal töltődik be, ahol az ügyfél személyes adatai mellett bankkártya-adatokat is kérnek.

A NAV soha nem kér sem sms-ben, sem más módon bankszámlára, vagy bankkártyára vonatkozó bizalmas adatot. A hivatal ügyfélkapun keresztül, illetve postán, adószámla-kivonaton értesíti az adózókat, ha túlfizetésük van. A hivatal honlapja a nav.gov.hu címen található.

Az internetes cím ellenőrzésével részben kiszűrhetőek a hamis – vélhetően csalók által üzemeltetett adathalász – honlapok.