2022. január 28.

SMS-ben is kérhető a NAV-tól az adóbevallás-tervezet

Tavaly a Mind-Diák Szövetkezettől kapott jövedelmed már adózott jövedelem, de erről kötelező adóbevallást is beadni. A NAV automatikusan elkészíti helyetted 2022-ben is a 2021-es jövedelmed alapján az adóbevallásod tervezetét, melyet március 15 után elektronikusan elérhetővé tesz az ügyfélkapun keresztül. De mi van, ha nincs ügyfélkapu regisztrációd?

SMS-ben is kérhető a NAV-tól az adóbevallás-tervezet

Ha nincs ügyfélkapu regisztrációd, akkor kérheted 2022. március 15-ig SMS-ben is az adóbevallás tervezet megküldését postán:  

A NAV 06 (30) 344-43-04 telefonszámára küldött SMS-ben az adóazonosító jelet és születési dátumot kell feltüntetni ebben a  formában: SZJA{szóköz}adóazonosítójel{szóköz}ééééhhnn 
Minta: SZJA 8123456789 19970522

Ezen a tavalyi videón megnézheted, milyen visszaigazolást kapsz

Az elkészült tervezeteket a NAV tértivevényesen április 30-áig küldi el postán az igénylőknek. Ha van ügyfélkapu regisztrációd, akkor nincs teendőd. Az eSZJA oldalon március 15. után megnézheted a bevallás-tervezeted.

A kérelmet benyújtani az alábbiak szerint lehetséges:

  • SMS-ben a 06 (30) 344-43-04-es telefonszámra,
  • a NAV honlapján elérhető rövid űrlap (www.nav.gov.hu/eszja/eszja) kitöltésével
  • telefonon, a 1819-es Infóvonalon, vagy az Ügyfél-tájékoztató és Ügyintéző Rendszeren keresztül, a +36 (80) 20-21-22-es telefonszámon,
  • postai úton, kötetlen levél formájában (születési dátum és adóazonosító jel megadásával),
  • a NAV honlapjáról letölthető BEVTERVK-nyomtatványon,
  • személyesen a NAV ügyfélszolgálatain.

Hogyan kell az adóbevallást beadni?

Ha tőlünk kapott jövedelmen kívül nem volt más adóköteles bevételed, illetve nincs igénybe nem vett adókedvezményed, nincs teendőd, május 20-án a NAV automatikusan elfogadja a tervezetet, ezzel a bevallás teljesül. A postai úton megküldött tervezeteket sem kell visszaküldeni, ha abban mindent megfelelőnek találtál. Ha módosításra van szükség, akkor a www.nav.gov.hu/eszja/eszja linken lehetséges az adóbevallást feltölteni az e-szja gombra kattintva.

Vigyázat, csalók!!!

Újra csalók élnek vissza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nevével, sms-ben próbálnak személyes adatokat megszerezni. Az illetéktelenek sms üzenete általában egy hivatkozást tartalmaz, melyre kattintva egy oldal töltődik be, ahol az ügyfél személyes adatai mellett bankkártya-adatokat is kérnek.

A NAV soha nem kér sem sms-ben, sem más módon bankszámlára, vagy bankkártyára vonatkozó bizalmas adatot. A hivatal ügyfélkapun keresztül, illetve postán, adószámla-kivonaton értesíti az adózókat, ha túlfizetésük van. A hivatal honlapja a www.nav.gov.hu címen található.

Az internetes cím ellenőrzésével nagy bizonyossággal kiszűrhetőek a hamis – vélhetően csalók által üzemeltetett adathalász – honlapok.