2023. augusztus 02.

3 hasznos AI-eszköz a sikeres állásinterjúhoz

A mesterséges intelligencia visszafordíthatatlanul betört a mindennapjainkba és a munka világába is: ma már egyre többen használják munkájukban és a tanulmányaikhoz is – legyen szó szakdolgozat írásáról vagy éppen egy e-mail gyors megfogalmazásáról. De álláskereső diákként hogyan tudjuk kihasználni a benne rejlő potenciált? Milyen AI-eszközökkel tudunk például hatékonyan motivációs levelet írni vagy felkészülni egy interjúra? Szakértőink három hasznos platform bemutatásával válaszolnak a kérdésre, melyek garantáltan segítenek átlendülni az álláskeresés nehézségein.

Az AI nem veszi el a munkánkat, de szívesen segít újat találni

Az AI-forradalom számos lehetőséget tartogat a számunkra – a kérdés csak az, hogy hogyan tudjuk kiaknázni és a hasznunkra fordítani az általa kínált tudást. Álláskeresőként sok lépcsőfokot meg kell járnunk, hogy eljussunk a vágyott pozícióig: össze kell állítanunk egy igényes, vonzó önéletrajzot, az állástól függően meg kell írnunk egy tömör, de megkapó motivációs levelet, és fel kell készülnünk az előttünk álló interjúkörökre is. Mindezekben pedig nagy segítségünkre lehet a mesterséges intelligencia. Mutatjuk, hogyan!

1. Motivációs levél motiválatlanul? Kérd a ChatGPT segítségét!

2022 novembere óta bárki, akinek van internet-hozzáférése igénybe veheti a ChatGPT AI chatbot segítségét. Legyen szó esszékről, jegyzetekről, önéletrajzról vagy akár egy főnöknek szóló e-mailről, az OpenAI ChatGPT pillanatok alatt képes összetett, írásbeli feladatokat elvégezni. Ehhez azonban fontos, hogy pontos utasításokat adjunk neki, és minden esetben ellenőrizzük, javítsuk a végeredményt.

A motivációs levelünk megírásához hatékony segítség lehet a Chat GPT, ugyanis a CV-ben felsorolásszerűen leírt információkból és az általunk leírt ambíciókból a program könnyedén gyárt szép, kerek mondatokat. A tapasztalatok alapján semmilyen információt nem hagy ki, viszont gyakran von le téves következtetéseket, és a nyelvezete szikár, formulaszerű, amiben nincsenek sajátosságok, nélkülözi a személyességet. Éppen ezért fontos, hogy többször átolvassuk és ha szükséges, módosítsuk az elkészült anyagot, mielőtt beadjuk a jelentkezésünket a pozíció megpályázásához.

Mindenekelőtt pedig ajánljuk az alábbi cikket, ami röviden összefoglalja, hogy hogyan is kell kinéznie egy motivációs levélnek, és mi mindenre kell figyelnie a jelentkezőnek ahhoz, hogy kitűnjön vele és megragadja a HR-es és a munkáltató figyelmét.

2. Nincs időd a felkészülésre? Használd a Scispace-t!

Vannak olyan esetek, amikor egy pályázathoz próbamunkát kérnek tőlünk, vagy egy hosszabb írásos anyagot kell átolvasnunk rövid időn belül, amiről aztán a következő interjúkörben kérdezhetnek. Ilyenkor is segítségünkre lehetnek a mesterséges intelligencia alapú eszközök, köztük például a Scispace, amivel sok időt megspórolhatunk.

A használatához mindössze fel kell töltenünk az elolvasandó pdf formátumú fájlt (ha nem pdf, könnyen átalakíthatjuk ingyenes konvertáló eszközök segítségével), és a program máris feldobja az opciókat: akár 2 mondatban is összefoglalja a szöveg lényegét, de ha szeretnénk, több mondatba sűríti a következtetéseket és a főbb tanulságokat, sőt, ha tanulmányról van szó, az abban alkalmazott módszereket is összeszedi.

3. Kipróbálnád magad egy interjúhelyzetben? Az Interview Warmup segít!

A Google interjúbemelegítő eszközével, az Interview Warmuppal könnyen felkészíthetünk, ha hajlamosak vagyunk a lámpalázra, vagy csak „élesben” tesztelnénk magunkat. Az Interview Warmup tipikus interjúkérdéseket tesz fel a pályázónak, így bontakozik ki egy felvételi beszélgetés, amelynek a végén visszajelzést is kaphatunk a válaszainkról. Az eszköz az olyan klasszikusok mellett, mint a „Meséljen kicsit magáról”, specifikusabb kérdéseket is feltesz, például „Mondja el, mikor hibázott! Hogyan közölte a hibát?”.  Így tét nélkül gyakorolhatjuk, hogyan válaszoljunk magabiztosan a leggyakoribb kérdésekre, és pontos képet kaphatunk arról is, hogy válaszainkkal mennyire tűnünk felkészültnek az interjúztató szemében.

A gyakorlatban ez úgy működik, hogy a Google állásinterjú-gyakorló alkalmazása felveszi az (angol nyelvű) válaszainkat, azokat szavakká formálja, és végül szemlélteti, mi az, amit háromnál többször is használtunk, mindezt pedig szinonima javaslatokkal teszi, hogy még választékosabban tudjuk magunkat kifejezni hasonló helyzetben. Emellett azt is elemzi, hogy a válaszok mennyire kapcsolódnak az adott területhez vagy munkakörhöz, és az mennyiben épít a jelölt készségeire, a tapasztalataira, céljaira, illetve a korábbi sikereiből és kudarcaiból levont tanulságokra. Attól pedig nem kell aggódni, hogy bármi kiszivárog a gyakorlásból: a felvétel ugyan letölthető, de a Google sem a hanganyagokat, sem az átiratokat nem őrzi meg. Fontos információ továbbá, hogy a LinkedIn is indított egy hasonló szolgáltatást, ami szintén ingyenes. Így akár a két eszközt kombinálva is bárki felkészülhet az angol nyelvű interjúra.