2024. július 15.

5 tipp fesztiválozó diákoknak - így készülj fel!

A diákmunka-szezonnal párhuzamosan a fesztiválok időszaka is beindult. A diákok többsége szívesen gyűjt ezekre a – nem éppen diákpénztárcára szabott – eseményekre, ezért gyakran merül fel a kérdés: mennyi és milyen típusú diákmunkával lehet megkeresni egy fesztivál napijegy árát? De nem elég csak a napi- vagy hetijegyet megkaparintani, az anyagiakon túl mutatunk néhány más fontos szempontot is, amit érdemes figyelembe venni, ha fesztiválra készülünk.  

Diákpénztárcából is lehet fesztiválozni!

A nyárral együtt kitört a fesztiválszezon is, számtalan lehetőség közül választhatnak a bulizni vágyók: július 3-án nyitotta a sort a Balaton Sound és a Kolorádó Fesztivál, majd július 10-én indult az EFOTT, ezután július 17-én kezdődik az East Fest, július 30-án az Ördögkatlan Fesztivál, augusztus 7-én a Sziget Fesztivál, augusztus 22-től Zamárdiban a Strand fesztivál, augusztus 28-tól a SZIN, szeptemberben pedig a BME Napok – csak hogy a nagyobbak közül említsünk párat. Ezeken a fesztiválokon továbbra is nagy arányban vesznek részt a magyar fiatalok, a fesztivál jegyárak, valamint a fogyasztás és szállás költségei azonban jelentősen megterheli a fesztiválozók pénztárcáját. Nem meglepő, hogy a nyári diákmunka-vállalás egyik fő motivációi közé tartozik a fesztiválozásra gyűjtés.

Keresd meg pénzt a fesztiválbérletre – mindössze néhány napos diákmunkával!

Ahogy az elsőfesztiválozókat, úgy az „elsődiákdolgozókat” is többszörös impulzus éri: amellett, hogy megismerkednek a munka világával, a pénzügyek terén is fel kell térképezniük a lehetőségeket. Amit fontos tudni: a diákmunka órabére továbbra sem lehet alacsonyabb a mindenkori minimálbérnél, ami 2024-ben bruttó 1534 forint óránként, míg a garantált bérminimum bruttó 1874 forint óránként, amit azok kaphatnak, akik középfokú végzettséget (azaz érettségit) vagy szakképzettséget igénylő munkakörben helyezkednek el. Ezt az összeget a 25 év alattiak nettó jövedelemként kapják kézhez az szja-mentességnek köszönhetően.

Az átlag diákmunka-órabérek bruttó 1600-2500 forint között mozognak a 2024-es nyári szezonban, de ennek többszörösét is megkereshetik a diákok, ha például jogosítvánnyal, speciális szaktudással vagy nyelvtudással rendelkeznek. Hasonló a helyzet a gyakornoki pozíciók béreinél, amelyek a legkiemelkedőbbek a Mind-Diák adatai szerint: a 25 év alatti diákoknál ez bruttó (ami az ő esetükben nettó) 1 874 és 2 500 Ft/óra közötti sávban mozog. A mérnöki, pénzügyi állásoknál jellemző a magasabb, a 2000-3000 Ft-os órabér, az IT-s munkák terén pedig nem ritka a 3000-4000 Ft-os vagy afeletti órabér sem. Ezzel ellentétben a könnyű fizikai, egyszerű betanított vagy adminisztratív munkáknál átlagban 1600-1900 körüli órabérekre lehet számítani.

Ma már nem olyan nehéz diákként megkeresni például egy Sziget napijegy árát, ami közel 33 ezer forint. Ha például a 25 év alatti fiatal a nyári szünetben két hetet dolgozik heti 40 órában, 1700 Ft-os órabérrel számolva 136 ezer forintot kereshet, amiből már nem csak egy napijegyet tud megvásárolni.

Már megvan a belépőd? Ezekkel is számolj!

Azonban nem elég időben megvásárolni a fesztiváljegyeket, gondolni kell olyan tényezőkre is, mint: az utazás (vonat vagy közös fuvar?), a szállás (ház vagy sátor?) vagy a költőpénz (mennyit vigyek?). Az oda- és visszautat is fontos megtervezni, hiszen a csoportos utazás már megalapozhatja a hangulatot, ugyanakkor legalább ilyen kulcsfontosságú a szállás időben való lefoglalása, ugyanis a fesztiválok idején gyorsan megtelnek a szállodák és kempingek. Ha a kempingezés mellett döntesz, akkor jól válaszd meg a sátrad: óvjon az esőtől, széltől, ne szakadjon könnyen (ne legyen lyukas), egyszerűen összeszerelhető és elég tágas legyen.

És ami ennél is fontosabb: érkezz időben a fesztiválra, hogy jó sátorhelyet tudj foglalni magadnak: lehetőleg egy jól megjegyezhető útvonalon, árnyékba eső helyen legyen, minél messzebb a toi-toi-októl és a színpadtól, lejtőktől és buckáktól mentesen, egy sík, sima felszínen, hogy a hátad/derekad is bírja a gyűrődést! A biztonság sem utolsó szempont: használd a klasszikus sátorlakatot, ami ugyan nem nyújt 100%-os védelmet, de még mindig nagyobb vesződést jelent a zsebtolvajoknak, mint a szabadon hagyott, nyitott sátrak.

Keresd meg a költőpénzed, de gondolj az örök klasszikus, túlélő fogásokra is!

Emellett nem árt arra is felkészülni, hogy mennyit és mit szeretnénk fogyasztani, és ennek megfelelően terveznünk a költőpénzzel. A legutóbbi fesztiválokhoz képest is drágultak az élelmiszer- és italárak a fesztiválokon: a Szigeten például 1500 forint körül vásárolhatunk egy dobozos sört, 2700 forint körül egy vodka-szódát, 1000 forint felett egy kólát, szintén 1000 forint körül egy ásványvizet, és 2490 forint körül egy pizzaszeletet. Egy nyári diákmunkával  –  továbbra is 1700 forintos órabérrel számolva  –  így lehetne megkeresni egy (szolidabb) este árát 25 év alatt:

  • 5 doboz sört: 4,5 órányi diákmunkával,
  • 2 db kólát és 1 db ásványvizet: közel 2 órányi diákmunkával,
  • 2 db pizzaszeletet: közel 3 órányi diákmunkával.

Ezért ha spórolnál, és ellen tudsz állni a csábító (de annál drágább) gasztrocsodáknak, érdemes néhány klasszikus fesztivál-túlélő fogással készülnöd, amit ott helyben is el tudsz készíteni (például a lekörözhetetlen májkrémes zsömle, az instant zabpehely gyümölccsel, vagy egy kiadós konzerv, amit a fesztiválozók nagy örömére továbbra is beengednek a fesztiválokra). Fontos, hogy az étkezést sose hagyd ki, hiszen szükséged lesz az energiára, hogy jól bírd az estét, és éhgyomorra nem ajánlott az alkoholfogyasztás. Ami pedig unásig ismételgetett (mégis újra és újra elfeledett) aranyszabály, és sose lehet elégszer hangsúlyozni: víz, víz, víz! Nappal az előző esti buli miatt, éjszaka pedig a rád váró reggel miatt igyál meghatározott időközönként vizet, így sokkal könnyebben fogod átvészelni a másnapot. Mindezekkel együtt készíts egy kisebb költségvetést, ami tartalmazza az utazást, szállást, étkezést és a fesztiválon belüli kiadásokat, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés!

A 18 év alatt vállalnál diákmunkát? A szüleid munkahelyén is van rá lehetőség!

Iskolai szünetekben a 15. életévét betöltött diák is dolgozhat, aki pedig már betöltötte a 16. életévét és nappali tagozaton tanul, tanév közben is bármikor vállalhat diákmunkát, de ne feledd: 18 év alatt szükség van a szülő hozzájárulására. A Mind-Diáknál gyakori tapasztalat, hogy egy fiatal 15-16 éves korától kezdve, fokozatosan kapcsolódik be a munka világába: először csak nyáron egy-egy hónapot, később pedig akár évközben is egy-egy délutánt, ahogy a tanulmányai engedik. A 18 év alattiaknak szóló diákmunkákból ugyan kevesebb van, és nyáron ezeket különösen gyorsan betöltik, de azzal még sokan nincsenek tisztában, hogy maguk a szülők is megteremthetik erre a lehetőséget. 

A munkáltatók általában nyitottak arra, hogy a nyári szünidőre diákmunkát kínáljanak a saját dolgozóik gyermekeinek, ez mindkét félnek egy win-win lehetőség:

  • így a 18 év alatti fiatal gyorsabban jut diákmunkához,
  • a munkáltató pedig könnyen és anyagi szempontból is sokkal kedvezőbb módon pótolhatja a szabadságolások miatt kieső munkaerőt.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a diáknak együtt kell dolgoznia valamelyik szülőjével, hiszen ilyenkor nem végezhetnek munkát ugyanazon a részlegen. Általában a szabadságolások miatt szükséges helyettesítések megoldására tudnak munkát kínálni a fiataloknak, ahol egyszerűbb projektekbe vagy a könnyen betanítható adminisztratív folyamatokba, kisegítői feladatokba vonják be a diákokat. Ha a szülő munkaadója szerződést köt a Mind-Diák Szövetkezettel, megkaphatja azokat a kedvezményeket, melyeket kizárólag a diákszövetkezeten keresztül foglalkoztatott diákok után járnak: nem kell sem fizetett szabadságot, sem munkaszüneti napokat, sem betegszabadságot fizetni, csak a ledolgozott órákat, és teljes szocho-mentességet élvezhet. Ezzel tehát jól járhat a foglalkoztató is, hiszen jelentősen kedvezőbb keretek között dolgoztathatja a fiatalokat, miközben támogathatja a szabadságolások miatt leterhelt csapatait.