2018. szeptember 26.

5 tipp: így szerezz barátokat az egyetem alatt

Kecskemétről Budapestre költözött egy gólya ismerősöm. Kiszakadt a régi baráti köréből, új egyetemista társait 2-3 naponta látja egy-egy szeminárium erejéig, és nem ismeri még igazán az albérletben vele lakó, de más szakokon tanuló diákokat sem. Hogyan találhatja meg a helyét az új közegben?

Mi történik a gimnáziumban felejtett barátokkal? Lehet egyáltalán tartós barátságokra számítani az egyetem alatt – és ha igen, mégis hogyan ismerkedjünk? Ami a legfontosabb, hogy ne hagyd elúszni ezeket a szoros barátságokat, de közben ne zárkózz el az új lehetőségektől sem: tartsd észben, hogy egy igazán tartós, jó kapcsolatot nem szakíthat meg a távolság.

„Egy igazán tartós, jó kapcsolatot nem szakíthat meg a távolság”

Lássuk, mi az az 5 tipp, aminek segítségével könnyebben találsz új barátokra és illeszkedsz be egy teljesen idegen közösségbe az egyetemi éveid alatt:

#1 Ne beszélj magadról túl sokat!

Egy lényegtelennek tűnő tanács, de mégsem az! Az ismerkedés fázisában érdemes minél több dolgot megosztanod magadról, de ennek is megvan a maga veszélye, hiszen könnyen tűnhetsz nagyképűnek vagy mások iránt közönyösnek. Persze az sem túl bíztató, ha egy szót sem árulsz el magadról, mert gyanakodást és bizalmatlanságot válthat ki a többiekből. Fontos, hogy próbáld megtalálni a középutat: hints el pár információt magadról, de közben te is érdeklődj a többiek iránt és kezdj el kérdéseket feltenni! Ha a másik fél látja a hajlandóságodat arra, hogy megnyílj előtte, könnyebben fog szóba elegyedni veled, és így lehetőség nyílik arra, hogy még közelebb kerüljetek egymáshoz. 

#2 Töltsétek együtt a lyukas órákat!

A leghatékonyabb módja annak, hogy még jobban megismerd leendő egyetemista társaidat, hogy közös programokat találtok a lyukas órák betöltésére. Nézzetek ki az egyetemhez közeli kávézókat, kajáldákat, de ha több órátok van, akár beülhettek egy mozira vagy elnézhettek egy kiállításra is!

#3 Járj el az egyetemi rendezvényekre!

Az egyetem számos szórakozási lehetőséget és programot biztosít, amiket nem árt kihasználni (sportnapok, kvízek, őszköszöntő bulik...stb.). Az már egy nagyon jó kezdő lökést ad, ha utánajársz ezeknek az eseményeknek (a legegyszerűbb az egyetem honlapján vagy Facebook oldalán, illetve a szakod Facebook csoportjában tájékozódni). Utána pedig nincs más dolgod, mint részt venni rajtuk! Ha már van olyan szaktársad, akivel volt alkalmad beszélni, itt a remek alkalom, hogy elhívd őt is! Meglátod, utána minden jön magától.


#4 Tartsd magad formában: sportolj!

Töltődj fel testileg és lelkileg – találd meg a számodra legmegfelelőbb mozgásformát, legyen szó szabadidő- vagy versenysportról! A legtöbb egyetemen számos sportolási lehetőség áll a rendelkezésedre, amik általában diákpénztárcához igazított árakon elérhetőek. A sportkurzusokat még tárgyként is felveheted, így a kötelező szabad krediteket is könnyen felhasználhatod! (További részletekért nézelődj ezeken az oldalakon: https://www.beac.hu/sportolni-szeretnek/https://bmesport.hu/timetable, https://szoese.hu/hu/ )

#5 Keress diákmunkát: ne csak pénzt szerezz, hanem barátokat is!

Egy munkahely a pénzen kívül, rengeteg lehetőséget kínál barátszerzésre és egy új közösségbe való beilleszkedésre is. A betanulás időszaka, a közös problémamegoldás, a csapatépítő programok és a különböző tréningek például remek alkalmat adnak arra, hogy még jobban összekovácsolódjon egy adott munkahelyi közösség. Ráadásul azt a szempontot sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy egy bizonyos állás sokszor azonos érdeklődési kört is feltételez a kollégák között, ezért nyilvánvalóan könnyebben megy a közös hang megtalálása.

A diákmunkák – amellett, hogy rugalmasak és könnyen végezhetőek, nem jelentenek akkora terhet a diákok számára, mint a teljes munkaidőben dolgozóknak, hiszen nem nyomja akkora felelősség a vállukat. A főnökség és a kollégák pontosan tisztában vannak azzal, hogy ők elsődlegesen tanulnak (tehát nincs annyi idejük és kapacitásuk a munkavégzésre).

„Egy diák itt is tapasztal, tanul és szórakozik – akárcsak az egyetemen.”

Továbbá a hallgatók nem rendelkeznek elegendő tapasztalattal sem, ezért nem jelent akkora gondot, ha például egy diák munkatárs hibázik. Ebből kifolyólag is, általában a diákmunkákat sokszor felhőtlenebbül, stresszmentesebben élik meg az egyetemisták, mint a főállásúak, akiktől már elvárt egy bizonyos mértékű önállóság és a megfelelő szakmai hozzáértés. 

Egy diák inkább csak tapasztal, tanul és szórakozik – akárcsak az egyetemen. Mindeközben nem csak pénzt, szakmai tapasztalatot, de új barátságokat és értékes szakmai kapcsolatokat is bezsebelhet.

Találd meg a közösséged a Mind-Diáknál: válogass érdeklődésed és lakhelyed szerint alkalmi és rendszeres diákmunkáink között!