2023. november 20.

Országos diákbér-felmérés - legfrissebb órabérek, fizetések gyakornoki és diákmunkában

A Mind-Diák Szövetkezet gyakornoki vagy diákmunka-hirdetéseinél a diákok már az álláshirdetés megnyitása előtt tájékozódhatnak az elérhető órabérről. Ugyan a bértranszparencia a teljes iskolaszövetkezeti szektorra jellemző, de az országos szinten vizsgált, gyors összehasonlítás lehetősége még mindig hiánypótlónak számít a HR szakemberek és a hallgatók számára is.

A 2023 őszi benchmark kutatásunk tájékozódási pontokat ad azon gazdasági döntéshozók és dolgozni vágyó egyetemisták számára, akik naprakészek szeretnének lenni a legfrissebb órabérekkel, fizetésekkel és munkaerőpiaci folyamatokkal kapcsolatban.

„A mostani gazdasági hatások kérdésessé teszik a létszámgazdálkodással kapcsolatos korábbi vezetői döntéseket, ezért a cégek új munkaerő esetén olyan megoldásokat keresnek, amelyek rugalmasak, és lehetővé teszik a gyors reagálást a változásokra – ilyen például a diákmunka”

– mondta Göbl Róbert, a Mind-Diák Szövetkezet elnöke. A 2023. őszi tervezéshez októberben konkrét feladatkörök ezreit vizsgáltuk meg országosan, területi bontásban. Azonban a minimálbér 2023. decemberi változása miatt, a kapott értékeket javasolt 14-15%-kal felszorozni, hogy a bér vonzó legyen 2024-ben is. 


Bízunk benne, hogy felmérésünk
egyaránt hasznos a diákmunka iránt érdeklődő, illetve a gyakornoki programok működtetésében már jártas HR szakemberek számára.