2020. február 05.

Bölcsészként végzett az HBO, Starbucks és Avon vezére is

Vannak, akik úgy vélik, – például Steve Jobs – a biztos siker az, ha a humán műveltség mellé valamilyen reál tudást is szerzünk: például gazdasági, mérnöki vagy IT területen szerzett másoddiplomával. Az is megoldás, ha ilyen területen működő cégnél próbálunk elhelyezkedni. De akkor ez mégis mit jelent, – egy sima bölcsész diplomával nem jutunk messzebb a McDonald’s-nál? Feltétlenül szükséges egy második diploma a humán képzés mellé?

HOL HELYEZKEDHETSZ EL BÖLCSÉSZ DIPLOMÁVAL?

Ezt bizony erősen cáfolja a munkaerőpiac, vegyük figyelembe például a Szilícium-völgyben dolgozókat: 70%-uk humán végzettségű. Tudásukra számos területen igényt tartanak, legyen az az oktatás, a marketing, HR, kommunikáció, értékesítés, PR, rendezvényszervezés, pályázatírás, bank és biztosítás vagy ügyfélkapcsolat.Ugyanis ezekben a szakmákban elvártnak számítanak azok a készségek, amelyekkel a legtöbb bölcsész általában rendelkezik, mint például a retorikai, stilisztikai készségek, a rugalmasság, a fejlett asszociációs és kommunikációs képesség, a kreativitás és a szerteágazó problémamegoldó készség.

BIZTOSÍTSD BE MAGAD: SZEREZZ MÉG TÖBB TUDÁST!

Annyiban viszont egyetérthetünk Steve Jobsékkal, hogy a bölcsész diploma mellé, mindig jól jöhet egy kiegészítő tudás, ami bebiztosít a munkaerőpiacon. Aki nem szívesen foglalkozna reál tudományokkal, még mindig beiratkozhat egy nyelvtanfolyamra, hogy az angol nyelv mellé egy kevésbé beszélt nyelvet (pl.: svéd, portugál, dán) válasszon, hiszen számos cég keres nyelvtudással rendelkező munkatársakat.

Vagy az egyetemi órarendhez igazodva kipróbálhatjuk magunkat egy adott diákmunkában is, amivel hasznos szakmai tapasztalatra tehetünk szert és ami később vonzóbbá teszi önéletrajzunkat a leendő munkaadónk számára. 

FRISS DIPLOMÁS VAGY? TALÁLJ ÁLLÁSRA GYORSAN ÉS EGYSZERŰEN!

Ha éppen a tanulmányaid végén jársz és immár főállást keresel, ne felejtsd el, hogy ha az 1. félévben államvizsgázol, akkor március 31-ig, ha pedig a 2. félévben, akkor október 31-ig jogosult vagy arra, hogy továbbra is iskolaszövetkezetekben vállalj munkát. Miért jó ez neked? Ezt az időszakot hívják Gyorsítósáv Pályakezdő Programnak, amikor a munkaadódnak jelentősen egyszerűbb a foglalkoztatás, mint „rendes” munkaviszonyban, ezért sokkal gyorsabban és könnyebben szerezhetsz állást, és egyben szakmai tapasztalatot, ami a legtöbb álláshirdetésnél fontos elvárás. Ráadásul kevesebbet is vonnak le a béredből: a diákbért csak a 15%-os szja terheli.

BÖLCSÉSZ = BÜFÉSZAK?

Tehát visszatérve a bölcsész dilemmára, biztosan kijelenthetjük: a bölcsész diploma egyáltalán nem jelent egyenes utat a McDonald’s-ba, a „büfészak” gúnynév csupán tévhit. Sőt, számos híres cégvezető, vállalatirányító is bölcsészként kezdte, a Time magazin össze is gyűjtött közülük párat: például Richard Plepler, az HBO vezérigazgatója közigazgatást tanult, Andrea Jung, az AVON volt vezérigazgatója angol irodalmat, Jack Ma, a világ egyik leggazdagabb embere, az Alibaba elnöke angol nyelv BA-n végzett, Carly Fiorina, a Hewlett-Packard volt vezérigazgatója középkori történelmet és filozófiát hallgatott, Howard Schultz, a Starbucks vezérigazgatója pedig kommunikáció szakon végzett, aki ekképpen vélekedett bölcsészdiplomájáról: 

„Évekbe telt, mire megtaláltam a szenvedélyem az életben, de az egyetemi diploma adta meg a bátorságot, hogy merjek álmodni akkor is, amikor nehéz idők jártak. A példám bizonyítja, hogy lehetséges a semmiből kezdeni és a legvadabb álmainkat megvalósítani.”