2023. március 07.

3 hamis sztereotípia a pályakezdőkről

A friss diplomás pályakezdőkhöz, fiatal munkavállalókhoz gyakran kötődnek különböző előítéletek és elfogult attitűdök a munkáltatók részéről. Cikkünkben most ezeket járjuk körbe és a saját tapasztalataink mellett, más munkaerőpiaci kutatás eredményeit is bemutatjuk.

#1 „A friss diplomások nehezebben találnak munkát”

A frissen végzettek életpályáján a diploma megszerzése már nem feltétlenül működik egy új életszakasz kezdeteként. A felsőoktatás és a munka világa egyre inkább párhuzamosan zajlik. Ezért sem meglepő az az eredmény, amely a „Diplomás pályakövetés” kutatásból kirajzolódik: a hallgatók 40 százaléka már diákként dolgozik a végzettség megszerzésekor, és több mint fele (53 százaléka) utána el is helyezkedett 3,5 hónapon belül.

Szakterület tekintetében a gazdaságtudományt hallgatók helyezkednek el a legtöbben a gyakorlati helyükön (23,70%), utána jönnek az IT-sok és a műszaki/mérnöki pályára készülő hallgatók.

Az Eurostat adatsora szerint Magyarországon, a 20-34 éves korosztályban 85 százalékos a foglalkoztatottság az egyetemet végzettek körében.

Mind ehhez az az egyre inkább növekvő tendencia is hozzájárul, hogy a legtöbb munkáltató hosszú távú befektetésként tekint a diákfoglalkoztatásra, hiszen a cégek sok esetben a gyakornokokból és diákokból nevelik ki főállású munkavállalóikat, ezzel is biztosítva a folyamatos munkaerő-pótlást.

A cégek sok esetben a gyakornokokból és diákokból nevelik ki főállású munkavállalóikat, ezzel is biztosítva a folyamatos munkaerő-pótlást.

Szolgáltatóközpontban szerzett legújabb tapasztalatunk

Cégcsoportunk több mint 30 éve foglalkozik diákok és friss diplomások foglalkoztatásával. Egyik SSC profilú partnerünk például kifejezetten azt a célt tűzte ki, hogy a gyakornoki létszámból töltse fel a junior állományát. Ezért gyakornoki programjuk mellett, egy saját, frissdiplomás integrálási programot is indítottak, amelyek párhuzamosan futnak egymás mellett, tökéletesen kiegészítik egymást és a meglévő diákok továbbképzését és teljes állásúként való beilleszkedésüket támogatják. Adataink alapján a 2022 első félévében 31-en, míg a másodikban 41-en csatlakoztak junior munkatársként a vállalat csapatához, és ezt a számot minden évben igyekszünk folyamatosan növelni.

 

#2 „A friss diplomások gyakran váltanak munkahelyet: „job hopperek

Sokan a frissen végzett hallgatókat érintő problémaként említik az elköteleződés hiányát egy adott munkahelyen. Munkáltatóként hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a diplomázás utáni néhány év az útkeresésről, kísérletezésről szól a pályakezdők számára, mégis a legtöbb kutatás pont, hogy stabilizálódásra világított rá ebben az időszakban. A válaszadók kétharmada nem váltott munkát az államvizsga óta, és jelenleg is ugyanott dolgozik, ahol az államvizsgája alatt, csak már főállásúként.

Ez sok esetben az a cég, ahol a fiatalok szakmai gyakorlatukat teljesítették, és ahol lehetőséget kaptak arra, hogy valós körülmények között, a gyakorlatban készülhessenek fel jövőbeli pályájukra. Ugyanakkor ez a munkaadóknak is egy remek alkalom arra, hogy a szakmai gyakorlat ideje alatt – akárcsak egy hosszabb próbaidő alatt – felmérjék a jelöltek szakmai képességeit, tudásszintjüket, és megalapozzák az utánpótlás bázisukat.

Bővebben tájékozódnál a témában? Olvasd el a diákmunkák és gyakornoki állások előnyeiről szóló cikkünket!

 

#3 „A friss diplomásoknak irreális a bérigényük”

A fiatal munkavállalók számára továbbra is a versenyképes fizetés a legfontosabb, ha munkahely választásról vagy elköteleződésről van szó. A pályakezdők fizetése szakterületenként eltérő, ezért a bérigény meghatározása is ettől függ. Az viszont kijelenthető, hogy ez 2023-ra jelentősen megugrott, ami részben a minimálbér-emelésnek és az általános munkaerőhiánynak tudható be. Az szja-fizetés alóli mentességnek köszönhetően pedig a fiatalok sokkal több „kézhez kapott” jövedelemre tehetnek szert.

A pályakezdők fizetési igényét vizsgáló kutatások arra is rámutattak, hogy a jelentkezők vágyott pályakezdő bérigénye a nettó 270 000-300 000 közötti sáv körül mozog. Ez korosztályokra bontva így néz ki: a 16-19 éves korosztály átlagosan 309 600 Ft, a 20 és 23 év közöttiek 317 000 Ft, a 24-26 évesek pedig 330 000 forintos nettó kezdő fizetést határoztak meg.

A szektorok tekintetében a legmagasabb átlagos fizetési igényeket az IT-s (369 536 Ft), műszaki/mérnöki (367 156 Ft), illetve az orvos és egészségtudomány (342 417 Ft) területeken várnának. Ezzel szemben a legalacsonyabb igényei a gimnáziumban (237 941 Ft), pedagógusi (269 357 Ft), valamint bölcsész (275 236 Ft) területen tanuló és dolgozó fiataloknak voltak.

Munkakörönkénti bérfelmérést szeretnél? Vedd fel velünk a kapcsolatot és tanácsadóink átfogó képet adnak az egyes szakterületekre vonatkozó gyakornoki órabérekről!

Forrás: KSH, Oktatási Hivatal: Diplomás pályakövetés, Zyntern.com, Eurostat