Se suli, se munka? Így üsd el az időt hasznosan!

Már a világ számos országában elkezdtek bezárni az iskolák és irodák a koronavírus fertőzésveszélyétől tartva. A hatékony és működőképes home office-ról és a „távtanulásról” egy külön cikkben írunk, de először is vegyük figyelembe a diákokat, akik túlnyomórészt az egyetemen töltötték az idejüket. Hogyan töltsék ki a hirtelen rájuk szakadt szabadidőt?

Mik azok a tevékenységek, amelyek nem csak az idő kitöltésére jók, de építenek is? Akárcsak a home office-nál vagy a távoktatásnál, érdemes az otthon töltött időre is egy rutint kialakítanunk. Lássuk, milyen programokat érdemes beépítened a fenekestül felfordult mindennapjaidba!

1. Régóta fejlesztenéd magad egy témában, ami érdekel, de sose volt rá időd?

Akkor a Patreon, Udemy, Skillshare online kurzusai neked szólnak! Legyen az egy rajztanfolyam vagy egy Photoshop kurzus, ezeken az oldalakon minden témában elmélyülhetsz! Számos diákmunkában például előnyt jelenthet az Excel felhasználói szintű ismerete, ezért ha most tervezed feltérképezni az Excel végtelen lehetőségeit, később tudod is kamatoztatni a tudásodat ezekben diákmunkákban vagy gyakornoki állásokban.

2. Készítsd el vagy egészítsd ki az önéletrajzodat a mintánk alapján!

Régóta halogatod a CV-d összeállítását? Ingyenes CV mintánk alapján könnyedén el tudod készíteni a sajátodat, ráadásul így biztos lehetsz abban, hogy az önéletrajzod felépítése tökéletesen megfelel a munkaadód elképzelésének. Mutasd be egyszerűen és átláthatóan képességeidet, végzettségedet és csapj le a leginkább hozzád illő diákmunkára!

3. Tedd rendbe az otthonodat!

Ha úgy tűnik, minden felborult körülötted, legalább a közvetlen környezetedet ne hagyd szétesni! A rend mindig ad egy kis nyugalmat és elégedettségérzetet, úgyhogy itt az idő a nagytakarításra, rendszerezésre, hiszen egy rendezett, igényes munkakörnyezet elengedhetetlen a hatékony home office-hoz!

4. Eleged van az otthon gubbasztásból? Végezz diákmunkát!

Most már a legtöbb munkahely szigorú óvintézkedéseket vezetett be annak érdekében, hogy biztonságban tudhassa a munkatársakat. Rendszeres fertőtlenítéssel, maszkok, kesztyűk biztosításával és egészségügyi szűréssel járulnak hozzá ahhoz, hogy megőrizzék a kollégák egészségét. Szűrj rá itt lakhelyedhez legközelebbi irodánkra, és elképzeléseidnek megfelelő diákmunka típusokra, így egy átlátható szűkített listát kapsz. Ha úgy érzed temérdek időd szabadult fel, és ezt szívesen fordítanád a karriered építésére, ne halogasd, vágj bele most! 

5. Tanulj nyelvet!

A nyelvtanulásból sosem elég, és ezt számos diákmunkában is hasznosítani, illetve fejleszteni tudod, ezen a linken nézelődhetsz nyelvtudást igénylő diákmunkák között.

De ha az nem lenne elég, még pár izgalmas applikáció is a segítségedre lehet, mint például a Quizlet, ami szókártyák és játékos kvízkérdések segítségével bármilyen idegen szót a fejedbe vés! De ha éppen nyelvvizsgára készülsz, és szívesen fejlesztenéd a hallgatás, szövegértés részeket, figyelmedbe ajánljuk a podcastokat: Spotifyon óriási a választék, de a BBC ingyenes podcastjai is tökéletesek erre a célra.

6. Tedd boldoggá a lakótársaidat/családtagjaidat: főzz!

A vírusveszély miatt amúgy sem ajánlott étkezdékbe, éttermekbe menni, úgyhogy kapd fel magadra a kötényedet és mutasd meg a benned rejlő konyhatündért! Az internet bugyraiban temérdek videós receptet kipróbálhatsz!

7. Itt az idő az énidőre: foglalkozz magaddal!

Az online receptek mellett, online sportórákat is igénybe vehetsz! Ha otthon nincs is lehetőséged köröket futni vagy ugrálni a szomszédok miatt, még mindig végezhetsz erősítő vagy jógagyakorlatokat, és ebben szintén több applikáció a segítségedre lehet, mint például: 30 Day Fitness vagy a Keep Yoga.