2023. szeptember 05.

Tévhit vs. valóság – Erre számíts az egyetemen!

Túlélted az érettségit, felvettek az egyetemre, és most fogalmad sincs, hogy mi lesz? Milyen a gólyatábor, a tárgyfelvétel, az ebben közreműködő, „hírhedt” Neptun, az átvészelhető vizsgaidőszak, pénz, szakmai gyakorlat és egyáltalán..? Az egyetem túlélése a cél.

Összegyűjtöttünk több olyan félreértésre okot adó dolgot, amihez a gólyák általában teljesen tévesen állnak hozzá, és csak közvetlen testközelből döbbennek rá a valóságra. Arra, hogy valójában minden mennyire másképpen működik.  Reméljük miután elolvasod, nyugodtabb szívvel vágsz bele életed legemlékezetesebb kalandjába! 

GÓLYATÁBOR, ELSŐ HETEK: Ingyen pia, életre szóló barátságok?

 • Elképzelés: Végtelen mennyiségű ingyen pia és kötelező részvétel a lerészegedésben.
 • Valóság: Nyilvánvalóan vannak ingyenes italok, de leginkább az ivós játékoknál. Ráadásul az utóbbi évek botrányainak hatására egyre kevésbé támogatják az esztelen alkoholfogyasztást, ezért legtöbbször neked kell fizetni érte (és majd meglátod, hogy észrevétlenül fogy el a pénzed, ezért gondold át, mennyi költőpénzzel gazdálkodsz).
   
 • Elképzelés: Már itt elindul a baráti klikkesedés, te is egy bizonyos társasághoz fogsz csapódni, ami aztán életre szóló barátságokat szülhet.
 • Valóság: Sok esetben nem azok lesznek a barátaid, akikkel a legtöbbet lógtál a gólyatáborban vagy az első hetekben. (Tapasztalatból mondom.) Persze vannak kivételek, de ebben a pár napban annyi inger fog érni, hogy nem lesz se időd, se energiád igazán megismerni a többieket, így nagy eséllyel nem az lesz a legjobb barátod, akivel elválaszthatatlanok voltatok a különféle programokon.

EGYETEM: Rengeteg szabadidő, kevés pénz?

 • Elképzelés: Temérdek szabadidőd lesz, már csak azért is, mert az előadásokon nem kötelező a részvétel, bőven elég a szemináriumokat látogatni.
 • Valóság: Lehet, hogy a gimnázium kötött órarendjéhez képest egy megváltásnak érzed majd az egyetemet, és ki is aknázod a nem kötelező bejárás lehetőségét, de a vizsgaidőszakban pánikszerűen jön majd a felismerés, hogy csak pár heted van bemagolni egy egész féléves anyagot. Ezért érdemes minél többször látogatni az előadásokat, de ha nem is tudsz bejárni (mert mondjuk ütközik egy másik óráddal vagy hajnalban kezdődik), legalább derítsd ki, melyik szaktársad vette fel ugyanabban az időpontban, hogy majd a szorgalmi időszakban letámadhasd a jegyzetekért.
A vizsgaidőszakban pánikszerűen jön majd a felismerés, hogy csak pár heted van bemagolni egy egész féléves anyagot.
 • Elképzelés: Az órákat simán fel lehet venni későbbi időpontokban, így garantált a délig ágyban fetrengés.
 • Valóság: Amint megismered a Neptunt, rájössz, hogy a tárgyfelvétel egy rémálom a jelentkezési- és a vizsgaidőszakban. Lefagy, nem tölt be, kidob, és mire felvennéd a tárgyat a legemberbarátibb időpontban, már  betelik az összes hely. Fennáll az idegösszeroppanás veszélye, ezért se hagyd az utolsó pillanatra! Ha betelt, akkor sem kell megijedni, egy-két (vagy több) e-mail, és már meg is hirdetik az új időpontokat.
 • Elképzelés: Ha nincs elég pénz, még mindig létezik az ösztöndíj vagy a diákhitel.
 • Valóság: Csakúgy, mint minden hitel, a diákhitel is kamatozik, és a kamat folyamatosan emeli a hiteltartozást, ezért meg van a kockázata annak, hogy nehezen tudod visszafizetni a tartozásod. Az ösztöndíj persze ideális megoldás, de nem mindig állandó és az összeg sem mindig kielégítő, (ez persze az adott típustól függ).
 • Elképzelés: Az egyetem mellett kockázatos munkát vállalni, és a vizsgaidőszak alatt plusz terhet jelenthet.
 • Valóság: A diákmunka azért a legcélszerűbb választás, mert a munkáltatók figyelembe veszik egyetemi elfoglaltságaidat, ezért legtöbbször az órarendedhez igazodva kapod a munkabeosztásod, ami ennek megfelelően rugalmas és megbeszélés szerint módosítható, tekintettel a zh- és vizsgaidőszakra.
 A diákmunka azért a legcélszerűbb választás, mert a munkáltatók figyelembe veszik egyetemi elfoglaltságaidat, ezért legtöbbször az órarendedhez igazodva kapod a munkabeosztásod, ami ennek megfelelően rugalmas és megbeszélés szerint módosítható.
 • Elképzelés: Az elméleti tudás mellett ugyanannyi hangsúlyt fektetnek a gyakorlati tudásra is, ezért a szakmai gyakorlat teljesen irreleváns és csak púp a hátadon.
 • Valóság: Van egy „nem egészen elhanyagolható” érvem a gyakornoki munka mellett: rájössz arra, hogy mit is tanulsz valójában. A legtöbb egyetemi képzés sajnos még mindig inkább elméletorientált és nem mindig kötelező a szakmai gyakorlat teljesítése. Tehát azt az elméleti alapot, amit megkapsz az egyetem során, gyakorlatban is alkalmazhatod és így nem csak hogy ténylegesen megérted, valójában mit is tanulsz, de előnnyel is indulsz a munkaerőpiacon az egyetem elvégzése után. 
Gyakornokként például megtudhatod, hogy milyen irányban indulhatsz a végzettségeddel, milyen karrierlehetőségek vannak és milyen munkakörök léteznek az adott területen.

Én például rádöbbentem, hogy nincs sok értelme mesterszakra mennem, ezért irányt váltottam, és most újult lelkesedéssel fogok valami egészen másba. 

Ráadásul a jól teljesítők pályakezdőként nagy eséllyel kapnak állásajánlatot is – nem véletlen, hogy a legtöbb pályaválasztással foglalkozó szakember szerint fontos, hogy a diák még a diploma vagy a szakmai végzettség megszerzése előtt tapasztalatot szerezzen egy munkahelyi közösségben és megismerje a munkahelyi hierarchia világát. Arról nem is beszélve, hogy értékes szakmai kapcsolatokra tehet szert.

Gyakornoki és diákmunkákért böngéssz oldalunkon, és találd meg a szakodnak megfelelő, de elsősorban a leginkább hozzád illő állást.

Ezután már csak egy dolgod maradt: kihasználni mindazt a lehetőséget, amit ez a pár egyetemi év ad, mert nem véletlenül mondják, hogy ez lesz életed legmeghatározóbb időszaka. Hozd ki belőle a legtöbbet! Kezdd el most az élmény- és tapasztalatgyűjtést, és szerezz még többet a Mind-Diák segítségével!