2022. november 07.

Így éld túl a vizsgaidőszakot

A legtöbb vizsgaidőszakkal kapcsolatos cikkel ellentétben, ez nem arról fog szólni, hogy „aludj eleget” és ha lehet, „táplálkozz egészségesen” is, hanem megélt tapasztalatok alapján írt tippekről és legfőképpen arról, hogy milyen buktatókba lehet belefutni a legkönnyebben a vizsgaidőszak során.

Vágjunk is bele: Halogatod a vizsgajelentkezést és mire beléptet a Neptun, már

1.    az összes „normális” vizsgaidőpont megtelt

..mert a Neptun nem a barátod, ezt jól jegyezd meg!

Tanulság: Először is tisztázzuk, hogy mi az a normális időpont. A normális időpont az, ami kellőképpen messze van ahhoz, hogy fel tudj rá készülni, lehetőleg legalább 5 napra van a többi vizsgaidőponttól és nem az UV (utóvizsga) előtti lehetőség – tehát nem a vizsgaidőszak utolsó fázisában van és ha esetleg megbuksz rajta, esetleg, akkor még mindig van lehetőséged kétszer megpróbálni vagy éppen újra bukni. (Ilyenkor gondolj arra, hogy csak az van bukásra ítélve, aki meg se próbálja, addig amíg próbálkozol, küzdesz, tehát a te esetedben, nem létezhet a bukás! Éljen Coelho!) 

Szóval érdemes küzdeni a Neptunnal a vizsgajelentkezés első napjaiban: még ha ki is dob vagy éppen be se enged a rendszerbe, abban a pár percben amikor mégis, próbáld jól beosztani a vizsgáidat és a szóbelikre általában több napot hagyj, hiszen az mindig valamivel kiszámíthatatlanabb, mint az írásbelik többsége (kivéve, persze, ha a szóbeli az erősséged és könnyen emészthetőnek találod az anyagot).

Ha rossz időpontokat fogtál ki, három lehetőséged van: vagy próbáld elcserélni valamelyik szaktársaddal (ne éld nagyon bele magad), vagy írsz a tanárnak, hogy nyisson új időpontokat (tanárfüggő), vagy felveszed egy távoli, rossz időpontra (közben a számodra megfelelő dátumban lévő vizsgára tanulsz), a vizsga közeledtével nézed a jelentkezéseket – sokan, akik valószínűleg nem tudtak rendesen felkészülni rá, lejelentkeznek és későbbire veszik fel – és gyorsan betöltöd a hiányzó helyet (ezt még leírni is fárasztó volt :) de végül is ez is lehet egy megoldás).

2.    A beadandót a határidő előtti napokban kezded el

Addig mindennap stresszeled magad és a környezetedben lévőket, hogy mennyire le vagy maradva vele.

Tanulság: Sok vizsgát megelőz a kötelező esszé benyújtása, ami nem csak a vizsgára való jelentkezés feltételét jelentheti, hanem a vizsgajegy adott százalékát (pl.: 30%-át) is kiteheti. Úgy állj neki a megírásának, hogy most nem magát a beadandót írod, hanem csak a piszkozatát. 

Ezt a piszkozatot viszont kezdd el lehetőleg minél előbb, ami egyrészt segít fokozatosan belemélyülni a témába (tehát nem kapkodva, azonnal kell utánakeresni és -olvasni a szakirodalomnak), másrészt azért is előnyös mert utána bátrabban állsz majd neki a „valódi” beadandó-beadandó írásának, hiszen egy félkész megoldással, valamiféle alappal sokkal magabiztosabban lehet dolgozni, mint a nagybetűs semmivel.

3.    A vizsgaidőszak nem ér meg egy felmondást

Tanulság: Sok diák ebben az időszakban kizárólag alkalmi diákmunkákat vállal el, vagy véglegesen felmond a munkahelyén azért, hogy 100%-osan a vizsgáira tudjon koncentrálni. Ezt a 100%-ot mindannyian ismerjük: ebbe azért beleférnek egésznapos (Black Friday) vásárlások, szalagavató afterek, közös filmezések, fifázások és még sorolhatnánk. De természetesen mindenkinek mást jelent ez a 100%. Az viszont biztos, hogy egy vizsgaidőszak nem ér meg egy felmondást, de még a fontolgatását sem. A diákmunka azért diákmunka, mert tekintettel van a tanuló szűkös szabadidejére, ezért rugalmasan áll ahhoz az óraszámhoz, amit kivételesen nem a tanulásnak szentel :), hanem a munkának.

Ezért nyugodtan beszélj a főnököddel, lehetőleg még időben, és vázold fel neki, hogy mely időszakban fogsz tudni kevesebbet dolgozni. Hidd el, meg fogja érteni! Ha viszont mégis úgy döntesz, hogy maradsz az alkalmi munkáknál, a Mind-Diák számos érdekes karácsonyi hangulatot ébresztő lehetőséget kínál neked; a szaloncukor osztástól egészen az ajándékcsomagok összekészítéséig. 

A lényeg, hogy ne bolondulj bele a vizsgaidőszakba: egy hobbi vagy akár egy rugalmas diákmunka, mindig jót tesz, ha kicsit elvonja a figyelmed a vizsgákkal járó elvárásokról. 
 

Photo by Neal Kharawala